Zwarte knoflook

Het is geen trucje van moeder natuur, tenminste, niet echt. Zwarte knoflook is gefermenteerde gewone knoflook. Tijdens het fermentatieproces - in dit geval verhitting tot ongeveer 80 graden - reageren de eigen suikers en aminozuren waardoor de knoflook zwart kleurt en de smaak en de textuur veranderen. Gefermenteerde knoflook is zacht en smeuïg, smaakt diep en zoet en riekt naar runderbouillon en soya. Een subtiele smaak, het best te plaatsen onder het Japanse kopje umami. Heerlijk spul dus en, een smaakversterker die eigenlijk net zo multi-inzetbaar is als gewone knoflook. Maar dan anders….

 



Groene asperges met tahin en zwarte knoflook

Esthetisch verantwoord en qua smaak helemaal in orde. De smaak van zwarte knoflook heeft mijn smaakpapillen uit hun winterslaap gehaald! Snel proeven! Het geeft groene asperges een lekkere hartige bite.

Breek of snijd het houtige deel van de onderkant van de asperges af en bak ze een minuut of tien zachtjes in olijfolie tot ze beetgaar zijn.

Meng ondertussen een flinke eetlepel tahin - ik heb een grote pot in de ijskast paraat staan - met een teentje zwarte knoflook en wat water tot een gladde saus. De knoflook is makkelijk te verwerken: druk het teentje gewoon met de onderkant van je lepel fijn, eitje!

Breng de saus op smaak met wat grof zout en drapeer over de asperges. Strooi er nog wat gomasio over en serveer. Voor het geval je het niet weet, gomasio is een Japans mengsel van sesamzaad en zeezout. Je kunt het makkelijk zelf maken of vervangen door wat geroosterde sesamzaadjes en grof zeezout.