Tuinbonen

Verse doperwtjes eet je zo vers mogelijk, dan zijn ze het zoetst. Zodra ze namelijk geplukt zijn, verandert de suiker in zetmeel. Verse doperwtjes lijken in de verste verte niet op die zielige ingedeukte erwtjes uit blik. Ze zijn stevig , knalgroen en sappig.

Stoof, bak of kook verse doperwtjes zachtjes al dente. Zijn heerlijk met een beetje verse munt maar combineren ook goed met andere groenten uit de vroege zomer. Zo ook met cantharellen.Stevige soep met verse tuinbonen

Een verwarmende soep met voorjaarsgroenten, als troost nu het weer niet meewerkt. Dubbeldoppen maakt de soep verfijnder en iets minder stevig wat kauwen betreft. De chorizo kun je vervangen door ham, spek of verse worst maar weglaten kan natuurlijk ook. En met de groenten kan je ook experimenteren, al naar gelang je in je koelkast aantreft!

Dop anderhalf pond tuinbonen, snijd een rode ui, twee stengels bleekselderij, twee vastkokende aardappels, een paar worteltjes en een stukje chorizo in kleine blokjes. Versnipper een preitje en hak twee teentjes knoflook fijn.

Verhit een laagje olijfolie in een stevige pan en doe er als de olie heet is alle ingrediƫnten in, behalve de tuinbonen. Roer goed om en voeg na een paar minuten de tuinbonen, een half bouillon blokje en zoveel water toe tot alles net onder staat. Kook de soep een minuut of tien tot de tuinbonen gaar zijn. Serveer heet met een beetje geraspte Parmezaanse kaas als je dat lekker vindt.

Hou je meer van gebonden soep, pureer dan ongeveer een derde van de soep met de staafmixer.