Tuinbonen

Verse tuinbonen kun je koken of mee laten garen in een gerecht. In een risotto bijvoorbeeld. Hoe verser de tuinbonen, hoe sneller ze gaar zijn. Ik dop tuinbonen niet dubbel omdat ik hou van de bittere smaak van het schilletje. Wil je ze wel dubbel doppen, wacht dan tot ze afgekoeld zijn. Het groene boontje dat tevoorschijn komt is kwetsbaar en verpulvert makkelijk tussen je vingers. Dubbeldoppen voor het koken kan ook, dan hebben ze maar een paar minuten nodig.

 

 

Tuinbonen met daslook, verse geitenkaas en Empeltre olijven

Daslook is net als tuinbonen een lentebode. Niet zo scherp als bieslook en daarom vind ik het lekkerder. Verse geitenkaas past goed bij de zachte smaak van de tuinbonen. De olijven zijn Catalaans. Ik koop ze bij de Chileense overbuurman van Ecoville op de biologische markt in Den Haag.

Dop een kilo tuinbonen, kook ze in tien á vijftien minuten gaar. Proef tussendoor even, misschien gaat het sneller. Stort de bonen op een bord en giet er een scheut olijfolie overheen voor ze zijn afgekoeld. Bestrooi ze met zout en roer ze door elkaar. Verdeel met je handen de geitenkaas over de tuinbonen en doe hetzelfde met de gesnipperde daslook en de olijven. Afmaken met verse peper kan, ik ben er niet zo gek op.

 

 

Tuinbonen met Jamon Serrano en Pimentón

Simpel en subtiel. Pimentón is gerookte Spaanse paprikapoeder, ietsje meer temperament dan 'gewone' paprikapoeder. Dit gerechtje doet het goed in de buitenlucht en gaat vaak mee naar het strand in gezelschap van een tortilla en een salade.

Dop een kilo tuinbonen en kook ze in tien á vijftien minuten gaar. Proef altijd even tussendoor of ze niet al gaar zijn. Stort ze op een bord en giet er een flinke scheut olijfolie overheen als ze nog warm zijn. Roer er een snuf zout, een halve theelepel Pimentón en een geperst teentje knoflook doorheen. Snijd een plak Serranoham van ongeveer een halve centimeter in kleine blokjes en roer de ham door de bonen. Eet de tuinbonen lauw warm of koud.