Kumquat

Deze grappige kleine citrusvruchtjes zijn begin maart op hun top. Dan zijn ze goed rijp en kun je ze rauw eten. De schil is lekker knapperig en de binnenkant zacht. Kumquats geuren heerlijk en de smaakt lijkt op die van sinaasappel maar dan kruidiger en frisser. Rauwe rijpe kumquats zijn lekker in een salade, dessert of gewoon uit het vuistje. Zijn ze nog niet rijp, stoof ze dan mee in een gerecht of pocheer een kwartiertje in suikerwater.Salade van paarse peen, kumquats, verse Medjool dadels en koriander

Maak een lobbige vinaigrette van een eierdooier, een krappe dl olijfolie, een lik dijon mosterd, een schepje honing en een paar super fijn gesneden kumquats. Oh, en peper en zout natuurlijk.

Halveer 4 á 5 kumquats in de lengterichting en snijd er reepjes van. De binnenkant kun je er uithalen als je wilt. Doe hetzelfde met 2 á 3 dadels.

Was en schil een paar paarse penen met een kaasschaaf (of mandoline). Blijf in de lengterichting schaven zodat je lange dunne repen peen overhoudt. Drapeer de repen peen op een bord, bedruppel die rijkelijk met de vinaigrette en verdeel er de reepjes kumquat en dadel over. Maak af met wat verse koriander. Decoratief en lekker!

Tip: Doe de peen als laatst anders wordt hij slap en kun je er niet meer zo een mooi bouwwerkje van maken.