boerenkool

Het leeuwendeel gaat nog steeds in Nederlands populairste stamppot maar boerenkool is allang niet meer voor een gat te vangen. Je kunt boerenkool ook (roer)bakken, stomen, stoven of mee koken in een stevige winterse groetensoep.

Gelukkig maar want er is al boerenkool in de herfst en het seizoen duurt maar liefst tot maart! Kies ook eens voor paarse boerenkool, niet echt anders van smaak maar wel heel mooi. Als je hem stooft of stoomt, behoudt hij zijn kleur. En hoe kouder, hoe donkerder de kleur en hoe zoeter de kool.Buitengewone boerenkool met rode ui, kappertjes en broodkruim

Petje af voor onze boerenkool! Ik wist niet dat gebakken boerenkool zo lekker kon zijn! Bakken is makkelijk omdat boerenkool zo weinig vocht verliest. Zelf boerenkool snijden vond ik eigenlijk geen moeite. Veel verser en goedkoper en veel heb je er niet van nodig.

Snijd een stuk of 7 koolbladeren fijn. Zet een aardewerk schaal of koekenpan met een laagje olijfolie op het vuur. Doe als de olie heet is een grof gesneden rode ui in de schaal of pan. Als de ui na een paar minuten glazig is, kan de boerenkool erbij.

Bak de boerenkool zachtjes een minuut of twintig. Roer regelmatig om en doe er een paar eetlepels water bij als het nodig is. Verkruimel ondertussen een flinke witte boterham en vermeng de kruimels met een teentje geperste knoflook en wat zout. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verdeel als de kool bijna gaar is, een volle schep kappertjes over de boerenkool en strooi daarover de broodkruimels. Besprenkel de broodkruimels met olijfolie en zet het geheel een minuut of 15 in de oven tot de broodkruimels goudbruin gekleurd zijn.

Koud was het de volgende dag ook nog lekker! En zonder brood is ook lekker.