Bloedsinaasappel

De natuur heeft het goed geregeld met de bloedsinaasappels. Op Sicilië, dé producent van bloedsinaasappels, wisselen de verschillende rassen elkaar keurig af: De tarocco opent het seizoen in januari, de moro neemt het stokje over en de sanguinello sluit het seizoen eind april af. Vandaar ook dat bloedsinaasappels verschillen van textuur en soms aangenaam zuur, zoetig en zelfs ook wat bitter smaken. De Vulkanische grond van het eiland geeft ze nog een eigen twist mee aan smaak en kleur!Entre nous van sinaasappels met bloedsinaasappelsiroop

Bloedsinaasappels zijn voor mij een lichtpuntje in de lange winter. Dit eenvoudige doch bloedmooie dessert - het woord toetje in deze is echt niet passend - doet de bloedsinaasappel eer aan. En de combinatie met de aromatische vanillesinaasappel is echt heel lekker. Kun je die niet vinden, gebruik dan een andere zoete sinaasappel als alternatief.

 

Snijd met een super scherp mes de schil van de bloedsinaasappels en zorg dat er geen wit van de binnenkant van de schil op de sinaasappel achterblijft. Neem de sinaasappel in de hand en snijd de partjes tussen de vliesjes los. Vang het sap op. Het is een lastig klusje maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt, echt! Doe hetzelfde met de vanillesinaasappels. Verdeel de partjes over zoveel diepe borden als je nodig hebt. Reken op 1 ½ bloedsinaasappel en een ½ vanillesinaasappel per persoon.

Doe voor de bloedsinaasappelsiroop 4 bloedsinaasappels in partjes(400 gram) samen met 175 gram suiker en het opgevangen sap in een pan met een dikke bodem en laat dit zachtjes een minuut of 10 koken tot het sap stroperig wordt. Druk tijdens het roeren het sap uit de partjes. Giet de siroop met de sinaasappelpartjes door een zeef en laat afkoelen. Schenk enkele eetlepels bloedsinaasappelsiroop over elk van de borden: de zoete siroop zal zich mengen met de in vers sap badende partjes sinaasappel.

Let op, de siroop zal door de pectine gaan geleren. Maak hem dus niet langer dan een paar uur van te voren of gebruik citroenzuur om het geleren tegen te gaan.