Bergamot

De bergamot is een kleine ronde citrusvrucht die op grote schaal in Calabrië (Italië) gekweekt wordt. Ontdekkingsreizigers hebben de zaden van deze Aziatische vruchten daar langgeleden achtergelaten toen ze zich ontdeden van een partij rottende vruchten. Bergamot wordt geroemd om de etherische olie die uit de schil van nog onrijpe groene vruchten wordt gewonnen. Deze olie is ook de smaakmaker van Earl Grey thee. Als je met je nagel of een mesje in de schil krast, komen de oliën en daarmee ook de typische geur vrij. Het is heel lekker om het superdunne schilletje fijn te hakken en toe te voegen aan een vinaigrette. Het friszure sap van bergamot is ook niet te versmaden.

Het seizoen van deze citrusvrucht is kort. Dus trakteer jezelf op een bergamot als je de kans krijgt!Ultiem kopje Earl Grey met een koekje van Rose

Na een dagje kokkerellen met het team van Ecoville is mijn kennis over aardappels, stoofperen, Japanse groentes én citrusvruchten helemaal up to date. Zo weet ik nu dat een schijfje bergamot, thee een subtiel Earl Grey aroma geeft. Heel bijzonder en niet te vergelijken met kant en klare Earl Grey. Kras wel eerst even de schil in met je nagels zodat de etherische oliën vrijkomen.Kies een niet te heftige groene of zwarte thee en doe een schijfje bergamot in de pot of in je kopje. Let op dat je het schijfje bergamot niet uitknijpt, dan wordt de thee troebel en overheerst een citroensmaak.

De koekjes zijn naar recept van taartenbakster Rose, De kleine dingen bakker. We hebben er tijdens een kookworkshop met het hele team van gesmuld. De venkelzaadjes kun je vervangen door een eetlepel geraspte verse gember als je dat lekkerder vindt. Naturel zijn ze trouwens ook heerlijk. Het 3-2-1-principe van de koekjes is kinderlijk eenvoudig. Voor dertig koekjes heb je aan 150 gram bloem, 100 gram boter en 50 gram suiker en een eetlepel venkelzaadjes genoeg.

Laat de boter zacht worden, vermeng de boter goed met de suiker en de venkelzaadjes en voeg daarna pas de bloem toe. Kneed het deeg kort, maak er een bal van en laat het deeg ingepakt in plastic folie een uur rusten in de koelkast. Maak een rol van het deeg, snijd de rol in plakjes van een halve centimeter en bak de koekjes op vetvrijpapier in een kwartiertje bruin in een warme oven (180 graden).