Snijbiet

Snijbiet is voortgekomen uit de wilde biet en wordt vanaf mei geoogst, tot de vorst intreedt. Snijbiet heeft witte of gekleurde stelen en grote groene bladeren. De stelen kun je samen of apart van de bladeren gebruiken. Ze zijn heerlijk sappig. De bladeren van de snijbiet lijken qua smaak en textuur op spinazie. Snijbiet kun je bakken, stoven en blancheren. Gebruik snijbiet in stevige groentesoepen, een risotto of quiche of serveer het als groente, gewoonweg gebakken in olijfolie. Bewaar snijbiet in plastic, dan droogt het minder snel uit.Pasta met snijbiet, rozijnen en ricotta di bufala

Ricotta van buffelmelk is hierbij een must: aangenaam aanwezig met een subtiele wat kazige smaak. Echt geweldig in combinatie met het friszure van de snijbiet en de zoete rozijnen. Dank aan en lof voor mijn Italiaanse winkel 'Itlay' in Den Haag!

Zet een grote pan water op en kook daarin de pasta beetgaar. Neem wat grotere pasta van goede kwaliteit want in zo een simpel gerecht als dit is de smaak van de pasta net zo belangrijk als de van de rest van de ingrediƫnten.

Snijd de stelen en bladeren van een pond snijbiet in smalle repen. Dat is net genoeg voor 4 personen. Hele iele snijbiet vind ik het lekkerst omdat die fris en ietwat zuur smaakt. Bovendien kun je het loof en de stelen tegelijk bakken.

Bak de snijbiet 5 minuten op zacht vuur in een beetje olijfolie en doe er na een minuutje twee flinke handen rozijnen en een snuf zout bij.

Giet de beetgare pasta af, verdeel het over de borden, schep de snijbiet over de pasta en brokkel er flink wat ricotta overheen. Ik ben er zeker van dat al bij de eerste hap je de oh's en ah's ontglippen!Roergebakken snijbiet

Was een pond snijbiet, laat de snijbiet goed uitlekken en snijd de stelen en de bladeren in fijne repen. Verhit in een grote koekenpan of wok een flinke scheut olijfolie samen met 2 of 3 teentjes gesnipperde knoflook en een halve peper in ringetjes gesneden. Of meer als je de snijbiet veel pit wilt geven! Bak de knoflook en peper een minuut of 3 zachtjes op matig vuur en doe de stelen erbij. Roer veelvuldig om en voeg na een minuut of 5 de bladeren toe. Doe er een flinke snuf zout bij en laat alles nog even zachtjes bakken tot de bladeren zacht en de stelen nog knapperig zijn. Serveer heet of op kamertemperatuur.