Doperwten

Verse doperwtjes eet je zo vers mogelijk, dan zijn ze het zoetst. Zodra ze namelijk geplukt zijn, verandert de suiker in zetmeel. Verse doperwtjes lijken in de verste verte niet op die zielige ingedeukte erwtjes uit blik. Ze zijn stevig , knalgroen en sappig.

Stoof, bak of kook verse doperwtjes zachtjes al dente. Zijn heerlijk met een beetje verse munt maar combineren ook goed met andere groenten uit de vroege zomer. Zo ook met cantharellen.



Soep van verse doperwten, bossjalot en opperdoezer ronde met muntolie

Als je het beste van een seizoen combineert, krijg je iets nog beters. Deze stelling gaat niet altijd op natuurlijk, maar voor dit soepje wel degelijk. Het lijkt misschien een dure soep. Toch valt de prijs mee, simpelweg omdat ik niet alleen de erwtjes maar ook de peulen gebruikt heb. Slim toch?

Maak muntolie door de blaadjes van een bosje munt te vermalen met 1,5 dl zachte olijfolie en een bosuitje. Laat de olie een paar uur staan opdat de munt naar de bodem zakt en er een heldere olie overblijft.

Versnipper 2 verse bossjalotten, dat zijn verse sjalotten die per bos verkocht worden. Heb je die niet, neem dan een zo jong mogelijke ui. Bak de sjalotten zachtjes in een flinke klont boter.

Boen het jonge velletje van de aardappels en doe ze in stukken bij de sjalotten samen met een teentje, liefst verse, knoflook en wat zout. Voeg 3/4 liter wa ter toe en een bouillonblokje toe en breng aan de kook.

Verwijder de steeltje van de peulen en doe ze bij de aardappels als die bijna gaar zijn. Kook de peulen een minuut of 8 mee en draai de aardappels en peulen door de passe tout. Doe ¼ liter water en 1 dl. room bij de soep, wat peper en proef of ie op smaak is. Serveer heet of koud, zo je wilt, met een paar druppels muntolie.



borden van Daniël van Dijck: danielvandijck.com




Eenvoudige groene curry van doperwten en akkerchampignons

Maarten 't Hart: "er is niets lekkerder dan verse doperwtjes". Ik kan hem alleen maar gelijk geven. Heb je geen akkerchampignons, neem dan een ander lekker paddenstoeltje.

 

Hak een verse groene peper, een stukje verse gember en twee teentjes knoflook in stukjes en vermaal deze samen met een halve theelepel kurkuma, een flinke hand verse korianderblaadjes, een snufje zout en eventueel een paar eetlepels water in een vijzel of met een staafmixer tot een grove pasta.

Dop anderhalf pond peulen. Neem hiervan een flinke hand en vermaal de erwten met een beetje water met een staafmixer tot een gladde puree.

Verhit een beetje olie in een koekenpan en doe er een theelepel komijnzaad bij als de olie heet is. Doe er na enkele seconden twee ons akkerchampignons bij, bak ze kort en haal ze uit de pan.

Doe nog een beetje olie in de pan en bak de currypasta een minuut of drie. Doe er de erwtenpuree, de rest van de erwten, een scheut room en een beetje water bij tot de erwten bijna onder staan. Roer alles voorzichtig om en laat de curry een minuut of vijf pruttelen op zacht vuur tot de erwten beetgaar zijn. Doe als het bijna zo ver is de akkerchampignons erbij. Serveer de curry met warme naan en strooi er wat verse koriander over als je dat lekker lijkt.






Frittata met doperwten en verse sjalot

Deze frittata is 'uit de ijskast gekookt' voor bij de borrel. Dat alle ingrediënten in die ijskast lagen, was natuurlijk niet helemaal toevallig. Verse doperwtjes zijn nu betaalbaar en lagen op de markt zo ongeveer zij aan zij met de verse sjalot. En de eieren en de Parmezaanse kaas, die liggen er altijd wel.

Dop 3 ons erwten en bewaar ze in een schaaltje. Snijd twee verse sjalotten in de lengte in reepjes en bak ze in een laagje olijfolie. Voeg na een paar minuten de erwten toe en laat ze op zacht vuur beetgaar worden.

Breek vijf eieren in een diep bord. Voeg er een scheutje slagroom, zout en een handje geraspte Parmezaanse kaas aan toe en kluts de eieren door elkaar. Doe de eieren bij de sjalotten en erwten en bak de frittata een minuut of tien tot de bovenkant gestold is. Met een deksel op de pan stolt de bovenkant sneller!