Spinazie

Spinazie Blancheren, bakken, stomen, rauw eten in een salade, met spinazie kan je écht van alles doen En je hebt ook de keuze uit verschillende soorten: van de kleine malse blaadjes van bladspinazie tot de grote vlezige bladeren van wilde spinazie. Allemaal even lekker. Vanaf april is er spinazie van de koude (Hollandse) grond te koop.Fusillata casareccia met spinazie en droge worst

Natuurlijk kun je ook een andere pastasoort gebruiken, maar deze klinkt zo grappig sjiek en is bovendien erg lekker omdat ie een stevige bite houdt. Mooie spinazie en een goede droge worst zijn natuurlijk ook onontbeerlijk om dit gerecht lekker te laten smaken. En liefde, want voedsel dat liefdeloos is bereid, smaakt nergens naar.

Blancheer de gewassen spinazie een paar minuten in kokend water met zout. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en druk met een houten lepel al het water eruit. Snijd de spinazie fijn.

Bak de in reepjes gesneden bananensjalotten in ruim olijfolie tot ze zacht zijn en doe er de geperste knoflook, een snuf zout en suiker, tomatenpuree en in kleine blokjes gesneden wortel en droge worst bij. Dat hoeft niet veel te zijn, 2 ons is echt meer dan genoeg. Roer de spinazie door de saus als deze goed warm is.

Kook intussen 400 gram fusillata beetgaar en roer die door de saus. Serveer het gerecht met wat geraspte Parmezaanse kaas.

 

Wilde spinazie met olijfolie en Parmezaanse kaas

Deze bereiding van spinazie is de eenvoud zelve. Omdat je het op kamertemperatuur eet, kun je het van te voren klaarmaken. Check bij de groenteboer hoeveel spinazie je nodig hebt, dat verschilt per soort.

Was een pond spinazie in ruim water. Bij wilde spinazie snijd ik de stelen uit de bladeren. Blancheer de spinazie een minuut of acht in kokend water met zout. Bladspinazie heeft maar een paar minuten nodig.

Haal de spinazie met een schuimspaan voorzichtig uit het water en doe het in een vergiet. Druk met de schuimspaan het water uit de spinazie. Neem daar even de tijd voor, het is zonde als er water in blijft zitten.

Til met de schuimspaan de spinazie uit het vergiet en leg de bol spinazie op een mooi schaaltje. Giet er een milde olijfolie overheen en serveer. Je kunt er, als je dat lekker vindt, nog wat Parmezaanse kaas over raspen.