Artisjokken

Artisjokken kun je koken, stoven, bakken in een koekenpan of in de oven en zelfs frituren. In het voorjaar hebben artisjokken nog nauwelijks hooi en zijn ze nog zo zacht dat je er maar weinig bladeren vanaf hoeft te halen om ze in z'n geheel te kunnen eten. Dan zijn ze eigenlijk op hun lekkerst.Langzaam in de oven gegaarde Camus de Bretagne

Grote artisjokken zijn zo majestueus dat het leuk is om ze in z'n geheel te serveren. En dat kan met dit recept: slow cooking waardoor de artisjok een wat rokerige diepe smaak krijgt. Goddelijk!

Houd de artisjok bij de steel vast en snijd met een scherp mes de punten van de bladeren. Snijd ook een stukje van een centimeter of 3 van de bovenkant af. Neem per artisjok een deciliter olijfolie en vermeng dat met een half fijngehakt teentje knoflook en een flinke snuf zout. Zet de artisjok op een stuk aluminiumfolie, trekt de bladeren van de artisjok open met je vingers en schep het olijfolie-mengel tussen de bladeren. Vouw het aluminiumfolie om de artisjok en laat de artisjok een uur tot anderhalf uur langzaam garen in een oven op 180 graden. Check of de artisjok gaar door er een blaadje uit te trekken. Gaat dit makkelijk, dan is de artisjok gaar. Je kunt aan de olie natuurlijk nog wat gedroogde rode peper of of gedroogde kruiden toevoegen. Leef je uit zou ik zeggen.

Tortilla van artisjok

Deze tortilla onder de tortilla's kreeg ik voorgeschoteld bij mijn Catalaanse vriend Albert. De smaak van de tortilla is heel vol en blijft lekker lang hangen in je mond!

Snijd 3/4 van de bovenkant van 4 kleinere artisjokken en trek de harde buitenste bladeren er af tot de bladeren lichtgroen zijn en zacht en soepel aanvoelen. Halveer de artisjokken en snijd ze in flinterdunne plakjes. Schep zo nodig met een lepeltje het hooi uit het hart. Het vruchtvlees kleurt snel bruin maar dat geeft niet. De smaak wordt er niet minder om.

Bak de artisjokharten een minuut of tien zachtjes in ruim olijfolie. Bestrooi ze met zout als ze bijna gaar zijn en snipper er een teentje knoflook bij. Schep de gare artisjokharten uit de pan en roer ze door 2 losgeklopte eieren. Doe het ei-artisjok-mengsel in de pan en bak de tortilla aan beide kanten in 15 minuten af. Draaien lukt het best als je een bord op de koekenpan legt en die dan met bord en al omkeert. Eet de tortilla warm, lauw warm of koud.

 

Zacht gebakken artisjokken met doperwten en daslook

Van kleinere soorten artisjokken zoals deze prachtige purperkleurige artisjokjes kun je bijna alles eten. Het licht bittere aroma combineert supergoed met de zoete doperwten en de pittige daslook.

Pocheer een flinke hand doperwten een minuut of zeven in kokend water, laat ze afkoelen en maak ondertussen een eenvoudige vinaigrette van olijfolie, een beetje citroensap en wat peper en zout.

Snijd van de bovenkant van twee artisjokken een derde af en pel de hardere buitenste bladeren eraf tot de bladeren soepel en zacht aanvoelen. Schil een flinterdunlaagje van de steel en de buitenkant van het hart waarvan je de bladeren hebt verwijdert.

Snijd de artisjokken in vieren en haal zo nodig met een lepeltje het hooi uit het midden. Het vruchtvlees kleurt heel snel bruin maar dat geeft niet. De smaak wordt er niet minder om! Doe een flinke laag olijfolie in een koekenpan en bak daarin de artisjokken nadat je ze licht door de bloem hebt gehaald. Draai de artisjokken regelmatig en bak ze tot ze lichtbruin zijn en je met een mes makkelijk in het dikste deel kunt prikken.

Leg de warme artisjokken op een bord samen met de erwtjes, besprenkel ze rijkelijk met de vinaigrette en strooi er wat gehakte daslook over. Serveer met vers brood om het bord mee schoon te maken.

Artisjok gestoofd in Nouilly Prat met spinazie en zongedroogde tomaten

Zo lekker, beetje bitter, beetje zoet, beetje zuur. Entreetje voor de lente…. Neem jonge kleine artisjokken waarvan de bladeren nog soepel zijn. Die zijn nu volop te krijgen!

 

Snijd van de bovenkant van 3 artisjokken een derde af en pel de hardere buitenste bladeren eraf tot je bladeren tegenkomt die zacht aanvoelen. Schil een flinterdun laagje van de steel en de buitenkant van het hart waarvan je de bladeren verwijderd hebt. Snijd de artisjokken in dunne plakken en verwijder zonodig het hooi in het midden.

Verhit een een laagje olijfolie en bak daarin de plakjes artisjokken samen met een in plakjes gesneden teentje knoflook en een snuf zout. Voeg na vijf minuten een glaasje Nouilly Prat (droge martini) toe en laat de artisjokken een minuut of tien op zacht vuur stoven.

Doe een handje in kwarten gesneden zongedroogde tomaten bij de artisjokken als deze bijna gaar zijn. Ik heb gedroogde tomaten op olie van de Turkse supermarkt gebruikt, die waren sappig en zacht.

Was en blancheer 2 flinke handen spinazie. Laat de spinazie goed uitlekken en drapeer op ieder bord een pluk spinazie. Verdeel de artisjokken over de bergjes spinazie snipper er wat peterselie over en eet!