Onze recepten zijn geschreven door


Marieke Heeneman, trouwe klant met een liefde voor goed eten, deelt iedere week één van haar recepten die past bij ons aanbod en het seizoen
Recepten uit het boek I love groenten van Janneke Vreugdenhil I love groente is een ode aan groente in alle kleuren van de regenboog. Met 86 originele, maakbare, gezonde en natuurlijk vooral verrukkelijke recepten neemt culinair journalist Janneke Vreugdenhil je mee naar de groentehemel. De tijd dat groente een sufgekookt hoopje op je bord was náást dat grote stuk vlees, is definitief voorbij. Groente rocks!


Natte amandelen

De schil van écht verse amandelen is fluweelzacht en lichtgroen. De amandelen zijn dan nog knapperig en fris en worden ook wel ' natte amandelen' genoemd. Het amandelaroma van natte amandelen is minder sterk dan dat van gedroogde amandelen en heeft iets romigs. Het is even een klusje om ze te pellen maar het loont de moeite. Amandelen worden aan het einde van de zomer geoogst en het merendeel daarvan wordt gedroogd.

>> Lees verder

Koolrabi

Koolrabi is er zo eentje uit de categorie 'wat was dat ook alweer voor groente'? Voor alle duidelijkheid, het is een koolsoort! Hij groeit net boven de grond en is een verdikking van de stengel. Eigenlijk is de smaak van koolrabi niet zo koolachtig. Hij smaakt veel milder en zacht knapperig.

Koolrabi's zijn meestal lichtgroen en soms donkerpaars. De kleur heeft geen invloed op de smaak. Kies wel voor jonge koolrabi's, die zijn nog sappig. Oude koolrabi kan vezelig en droog zijn.

Koolrabi is rauw heel lekker. Je kunt het makkelijk raspen en net als radijs met een beetje zout op geroosterd brood eten. Koken, bakken, smoren kan ook en koolrabi combineert goed met andere groenten.

>> Lees verder

La Bonnotte met lamsoren

La Bonnotte is een aardappeltje dat geroemd wordt om zijn zilte nootachtige smaak en fluweelzachte structuur. Dit bijzondere piepertje, verwant aan onze Opperdoeser Ronde, staat hoog op de wereldranglijst van dure en exclusieve produkten en wordt alleen op het Franse eiland Noirmoutier geteeld. Koop een pondje als je de kans krijgt want ze zijn zeldzaam lekker!

>> Lees verder

Tuinbonen

Verse tuinbonen kun je koken of mee laten garen in een gerecht. In een risotto bijvoorbeeld. Hoe verser de tuinbonen, hoe sneller ze gaar zijn. Ik dop tuinbonen niet dubbel omdat ik hou van de bittere smaak van het schilletje. Wil je ze wel dubbel doppen, wacht dan tot ze afgekoeld zijn. Het groene boontje dat tevoorschijn komt is kwetsbaar en verpulvert makkelijk tussen je vingers. Dubbeldoppen voor het koken kan ook, dan hebben ze maar een paar minuten nodig.

>> Lees verder

Landkers

Landkers, veldkers, barbarakruid, het is allemaal hetzelfde kruid. Landkers groeit, de naam zegt het al, op het land. Het lijkt op waterkers maar de blaadjes en steeltjes zijn teerder en de smaak is scherper. Van landkers kun net als waterkers, soep maken. Of gebruik het kruid rauw als smaakmaker in een stamppot, stoofschotel of salade.

>> Lees verder

Gepofte biet

Er gaat weinig boven verse bieten, zeker als het verse voorjaarsbieten zijn! Afgezien van gekookt of gepoft, zijn verse bietjes ook rauw heel lekker. Rasp ze grof en maak ze aan met een vinaigrette, een appeltje en een uitje. Te simpel! Het loof van een bos bieten kun je ook eten, geblancheerd.

>> Lees verder

Courgette

Courgette is familie van de komkommer en de pompoen. Courgette wordt ook wel zomerpompoen genoemd omdat hij jong en onrijp geoogst wordt. Koop dus als het even kan kleine courgettes die stevig aanvoelen. Hoe groter de courgette, hoe meer zaad en hoe minder smaak! Italianen kopen ze het liefst met de bloem er nog aan, als teken van versheid. Als je ze buiten de koelkast bewaart bij een temperatuur rond de 6 a 7 graden, rijpen ze na en krijgen ze nog meer smaak.

Courgettes zijn er in allerlei soorten en maten: langwerpig, peervormig, kogelrond, groen, geel, crèmewit, egaal, gestreept of gespikkeld. En, zoveel soorten, zoveel bereidingswijzen!

>> Lees verder

Cherry tomaatjes

Cherry tomaatjes zijn gewoon kleine tomaatjes. Er is een grote variatie aan soorten en die verschillen uiteraard van smaak, textuur en kleur. De zoetheid van de tomaatjes is de graadmeter waarop ze als lekker beoordeeld worden waarbij over het algemeen ook geldt dat tomaatjes van de volle grond de meeste smaak hebben. Onrijpe tomaten zijn niet geschikt om rauw te eten omdat ze de giftige stof tomatine bevatten. Eet daarom alleen rijpe tomaten of na verhitting. Daarmee verdwijnt de tomatine ook!

>> Lees verder

Perzik

Deze sappige vruchten met hun heerlijke smaak worden nu in Spanje geoogst, waar de teelt, zoals rond de hele middellandse zee al duizenden jaren bekend is. Kenmerkend voor deze vruchten is hun romige sappigheid met een vleugje amandel in het aroma, waarbij nectarines vaak wat kleiner en geuriger zijn dan perziken. Bewaar de vruchten voordat ze volledig rijp zijn en niet te koud (niet onder 8?), er is anders kans op meligheid. Als ze eenmaal rijp zijn, zo koud mogelijk bewaren.

>> Lees verder

Abrikozen

Best een lastig vruchtje, de abrikoos. Vaak zijn ze een tikkeltje melig of hebben ze een wat laffe smaak omdat ze onrijp geplukt zijn. Dan is het beter om ze te verwerken tot een compote of in een taart of stoof.

Maar, als je het geluk hebt lekkere abrikozen tegen te komen, is het smullen geblazen. Die zijn namelijk fris en zoet tegelijk en super sappig. Daarom proef ik er altijd stiekem eerst eentje of vraag ik domweg of ze lekker zijn, En gebruik je ogen: hoe feller van kleur, hoe zoeter.

>> Lees verder

Doperwten

Verse doperwtjes eet je zo vers mogelijk, dan zijn ze het zoetst. Zodra ze namelijk geplukt zijn, verandert de suiker in zetmeel. Verse doperwtjes lijken in de verste verte niet op die zielige ingedeukte erwtjes uit blik. Ze zijn stevig , knalgroen en sappig.

Stoof, bak of kook verse doperwtjes zachtjes al dente. Zijn heerlijk met een beetje verse munt maar combineren ook goed met andere groenten uit de vroege zomer. Zo ook met cantharellen.

>> Lees verder

Aardbeien

Aardbeien zijn al in het voorjaar te koop. Vroege aardbeien zijn minder zoet en heerlijk om te verwerken. Voor de echt zoete zomerkoninkjes moet je geduld hebben tot half juni. En gebruik ten alle tijde je neus als je aardbeien koopt.

Aardbeien kun je trouwens beter niet wassen. Als het niet anders kan, doe het dan met de kroontjes er nog aan zodat er geen water de vrucht in loopt. Bewaar tip: liefst buiten de ijskast!

>> Lees verder

Miyoga

Miyoga verwijst naar de bloemknoppen van de zingiber mioga, een tropische plant verwant aan gember. De knapperig bloemknoppen hebben een subtiele gembersmaak en worden in de Japanse en Koreaanse keuken gebruikt. Ragfijn gesneden zijn ze heerlijk in een salade, bij sashimi, sushi of in de misosoep. Je kunt miyoga ook wokken. De zingiber mioga is winterhard en doet het prima in de Nederlandse tuin!

>> Lees verder

Asia Salat

Asia salat is een bladgewas uit de mosterdfamilie. De malse groene bladeren zijn prachtig rood dooraderd. De smaak is licht peperachtig en heeft veel weg van mizuna, Japanse mosterdsla. Asia salat is rauw of als spinazie te bereiden. En, niet moeilijk om zelf de telen!

>> Lees verder

Verse ui

De bulk van de uien wordt gedroogd om ze te kunnen bewaren. Verse uien waar het loof nog aan zit, zie je niet vaak bij de groenteboer. Best jammer want verse uien zijn lekker knapperig en minder scherp dan gedroogde uien. Of het nou gele, rode, witte of sjalotten zijn. Het loof kun je trouwens ook eten, rauw of meegestoofd. Probeer maar!

>> Lees verder

Borlotti bonen

De peulen van Borlottibonen zijn prachtig roomwit en rozerood. De bonen die er in zitten, zijn met hun roze vlekjes ook heel charmant. In Nederland noemen we ze kievietsbonen omdat ze lijken op kievietseieren. Jammergenoeg verdwijnen de vlekjes bij het koken. Als je verse borlottibonen ziet, koop ze dan vooral. Ze hebben een lekkere bite en ietwat nootachtige smaak. En, ze zijn in een half uurtje gaar!

>> Lees verder

Kapucijners (blauwschokkers)

Blauwschokkers of raasdonders zijn kapucijners. Ze zijn maar een paar weken per jaar vers te krijgen en zien er prachtig uit vanwege hun paarse peulen. Verse kapucijners zijn een traktatie. Kook ze kort in weinig water. Eigenlijk hebben ze aan een klont boter en een beetje zout al genoeg. Gedroogde kapucijners zijn typisch Nederlands, die vind je niet in andere landen.

 

>> Lees verder

Kersen

Kersen moeten rijp worden geplukt. Narijpen doen ze namelijk niet. Lang bewaren kun je ze ook niet want ze rotten snel. Daar komt bij dat het kersenseizoen heel kort is. Het loopt van half juni tot eind juli. Koop ze dus zodra het kan! Kersen worden vooral rauw gegeten. Zoete kersen wel te verstaan. Zure kersen kun je niet rauw eten. Die worden verwerkt in jam, sap, siroop of op alcohol gezet.

>> Lees verder

Pagina 1 van 6 «StartVorige123456VolgendeEinde»