Onze recepten zijn geschreven door


Marieke Heeneman, trouwe klant met een liefde voor goed eten, deelt iedere week één van haar recepten die past bij ons aanbod en het seizoen
Recepten uit het boek I love groenten van Janneke Vreugdenhil I love groente is een ode aan groente in alle kleuren van de regenboog. Met 86 originele, maakbare, gezonde en natuurlijk vooral verrukkelijke recepten neemt culinair journalist Janneke Vreugdenhil je mee naar de groentehemel. De tijd dat groente een sufgekookt hoopje op je bord was náást dat grote stuk vlees, is definitief voorbij. Groente rocks!


Aardpeer

Meegenomen uit Amerika in de zeventiende eeuw was dit knolgewas tot voor kort vooral bekend als voedsel voor de armen. Nu is aardpeer steeds vaker te vinden bij de betere groenteboer en soms zelfs in de supermarkt. Aardpeer heeft een hele eigen volle nootachtige smaak die neigt naar artisjok en goed combineert met de meeste groeten, vlees, vis en schaaldieren. Rauw is verse aardpeer opvallend bros en krokant. Frituren, bakken, stomen en koken kan ook.

>> Lees verder

Groene kool

Het is het jaar van de peulvruchten en kool is cool. Wat wil je nog meer? Nog effe een stevige maaltijd voor de lente zijn intrede doet, met de aller lekkerste linzen die er zijn. En, je kunt het vlees in dit gerecht gerust weglaten. Ook dan is het een niet te versmaden eenpansgerecht.

>> Lees verder

Zoete aardappel

De bataat wordt ook wel zoete aardappel genoemd. Deze zetmeel houdende knol behoort tot dezelfde orde van planten als de aardappel. Bataat komt oorspronkelijk uit Mexico, waar ze al voor de Inca tijd werd verbouwd. In Spanje aten ze bataat al lang voordat men er kennis maakte met de gewone aardappel.

De knollen kunnen zeer verschillen in kleur. Er zijn witte, lichtgele, oranje, violette en rode knollen. De vorm kan variëren van langwerpig naar rond. Alle soorten zijn eetbaar. De yam wordt veel verward met de bataat, maar dit is een andere, minder zoete soort.

 

>> Lees verder

Prei

Prei is zo een lekkere ordinaire groente. Ordinair in de zin van gewoon natuurlijk. Maar wees nou eerlijk, geen enkele groente is gewoon. Het zijn stuk voor stuk wondertjes van moeder natuur. Zo ook prei. Dit familielid van de ui en knoflook is het hele jaar door beschikbaar en zo veelzijdig als wat. De dikkere winterse exemplaren zijn langer houdbaar en minder fijn van smaak en structuur dan de rankere zomerprei. Vandaar dat deze preien rauw wat te pittig zijn en beter tot hun recht komen in soepen, quiches of gegratineerd onder een laagje kaas. Hele jonge prei is rauw ook lekker. Op een salade bijvoorbeeld, fijngesnipperd en vermengd met handje verse kruiden. Het enige jammere aan prei is dat ze zo verdomd slecht in de koelkast passen. Zelfs als ik ze eigenhandig een kopje kleiner maak door het loof er rigoureus van af te draaien.

>> Lees verder

San Marzano tomaat

Dit helrode peervormige tomaatje uit Campanië heeft een grote schare bewonderaars vanwege de delicate zoete smaak. Het tomaatje wordt geroemd als saustomaat vanwege het zachte vruchtvlees, het gebrek aan pitjes, de dunne schil en de overdaad aan pectine.

Tot de jaren zeventig was de San marzano favoriet bij de conservenindustrie omdat het tomaatje industrieel geplukt en verwerkt kon worden. Weggeconcurreerd door sterkere soorten, raakte de San marzano in de vergetelheid. Gelukkig hebben tomatenkwekers in Campanië zich in de jaren negentig het lot van de San marzano aantrokken en heeft dit tomaatje nu zelfs de status van 'Denominazione d'Origine Protetta (DOP)!

>> Lees verder

Patte de Loup

Patte de Loup, in het Nederlands Wolvenklauw, is een lekker fris, zoet klein Frans appeltje met een zuurtje en een wat ruwe schil. Het is een appeltje om rauw te eten én mee te koken.

 

>> Lees verder

Paarse bataat

Zoete aardappels zijn geen aardappels. Botanisch gezien behoren ze niet tot dezelfde familie en het zijn ook geen knollen, zoals de aardappels. Zoete aardappels zijn wortels, wortelknollen. De enige overeenkomst met de aardappel is dat beiden hun oorsprong vinden in Amerika. Indianen noemden de zoete aardappel 'bataat'. Zoete aardappels zijn er in allerlei kleuren, van zacht geel, tot oranje en paars. Of de smaak verschilt, weet ik niet. Ik heb geen vergelijkend onderzoek gedaan. Misschien toch eens doen!

Kook, ook als je zoete aardappel wilt bakken, zoete aardappel in de schil. Poffen in de oven kan ook. Prik ze dan eerst even in met een vork. In stoofschotels en soepen of als puree zijn zoete aardappels ook niet te versmaden. Fluwelig van structuur en zacht zoet van smaak. Heerlijk!

>> Lees verder

Puntarella

Bijzondere soort cichorei met dik hart, lange stelen en gekartelde bladeren. De smaak lijkt op andijvie maar de structuur is steviger. Rauw zijn de bladeren en stelen van deze Italiaanse groente nogal taai en bitter. Blancheren en daarna aanmaken of bakken is lekkerder. Van het hart maken ze in Rome een salade met ansjovis, azijn, olie en knoflook.

>> Lees verder

Monniksbaard

De naam spreekt boekdelen. Monniksbaard wordt verkocht in bosjes en die bosjes lijken inderdaad op een wat vlassige baard. Een groene weliswaar.

Monniksbaard is een zoutige groente, een eenjarig plantje dat groeit op moerassige brakke gronden langs de kust . Rauw heeft het dezelfde lekkere bite als zeekraal maar smaakt minder zout. De smaak van geblancheerde of gebakken houdt het midden tussen knapperige postelein en een tikkeltje zoute spinazie. Een gevalletje apart dus.

>> Lees verder

Cime di rapa

Deze laagblijvende wilde broccolisoort komt uit Italië. Je herkent er niet meteen broccoli in tot je tussen de ovale bladeren en de ranke stelen kleine bloemkopjes ontdekt die lijken op de roosjes van broccoli!
Van deze smakelijke groente kun je die bloemkopjes, de stelen én de bladeren eten. Stoom of blancheer de bladeren een minuut of 2 en de bloemknopjes en de stelen wat langer. De bloemknopjes en de stelen kun je ook zachtjes bakken. De bladeren liever niet, die worden dan wat bitter. Koop cime di rapa super vers want de bladeren worden snel geel.

Cime di rapa wordt weleens vertaald met raapstelen maar dat is het niet! Net zomin als Choi sum of 'Chinese flowering cabbage'! Een Nederlandse vertaling voor deze broccolisoort heb ik nog niet gevonden!

>> Lees verder

Radicchio

Eigenlijk is het een beetje gek om over radicchio te spreken zonder precies te zeggen over welke variëteit je het hebt. Er zijn er nogal wat namelijk. Radicchio is een streekproduct en iedere streek heeft zo zijn eigen radicchio mét een beschermde oorsprongsbepaling: Radicchio di Chioggia, Radicchio di Verona, Radicchio di Treviso en Radicchio di Castelfranco. In Nederland is radicchio di Chioggia het makkelijkst te vinden. Radicchio di Castelfranco, een kruising met andijvie, zie je vrijwel nooit. En dat is jammer want deze prachtige bleek-gele krop met rode spatjes is prachtig om te zien en uiteraard - maar dat geldt voor alle variëteiten - heel smakelijk vanwege de wat bittere smaak en knapperige structuur. Radicchio kun je rauw eten, stoven en zelfs grillen.

>> Lees verder

boerenkool

Het leeuwendeel gaat nog steeds in Nederlands populairste stamppot maar boerenkool is allang niet meer voor een gat te vangen. Je kunt boerenkool ook (roer)bakken, stomen, stoven of mee koken in een stevige winterse groetensoep.

Gelukkig maar want er is al boerenkool in de herfst en het seizoen duurt maar liefst tot maart! Kies ook eens voor paarse boerenkool, niet echt anders van smaak maar wel heel mooi. Als je hem stooft of stoomt, behoudt hij zijn kleur. En hoe kouder, hoe donkerder de kleur en hoe zoeter de kool.

>> Lees verder

Cranberry

Fris-zure bessen die in Nederland vooral op de Waddeneilanden wild geplukt en geteeld worden. Maar deze van oorsprong Amerikaanse bes wordt ook geïmporteerd. Vandaar dat verse cranberry’s bijna de hele winter te krijgen zijn. De meest traditionele bereiding, en misschien ook wel lekkerste, is cranberry’s omtoveren tot compote. Die past goed bij het vlees van rund, varken en gevogelte maar ook bij vette vis als haring, sprot of makreel! Maar cranberry sap, siroop of jam zijn ook heel lekker. Al met al best een veelzijdig oud besje!

>> Lees verder

Nicola aardappel

Deze mooie lichtgele aardappel is een echte vastkoker met een stevige textuur. De Nicola is een prima door-de-week-aardappel om te koken, poffen, bakken of frituren. Bedenk wel even met wat voor aardappels je van doen hebt voor je een bereidingswijze kiest. Oude aardappels bakken en frituren beter dan nieuwe aardappels. Die hebben naar verhouding veel vocht en verprutsen je vet. Nieuwe aardappels kun je daarom beter in de schil koken of poffen. Veel lekkerder!

>> Lees verder

Bospeen

Laat je door de naam bospeen niet op het verkeerde been zetten: bospeen komt niet uit het bos! Net zomin als bosbiet. Het is gewoon een bos jonge worteltjes die je rauw kunt eten, koken, stomen of bakken. Koken is eigenlijk een beetje zonde want dan verdwijnt de zoete smaak in het water.

 

>> Lees verder

Daslook

Daslook is een lentebode. Begin maart is deze wilde plant in grote getale te vinden in loofbossen. Plukken mag niet want daslook is beschermd. Geen nood, daslook doet het prima op schaduwrijke plekjes in de tuin. En dit eetbare bolgewas heeft nog lieve witte bloemetje ook!

Daslook is een looksoort, en dat proef je! Het bolletje en de donkergroene bladeren ruiken en smaken naar knoflook, maar dan een milde variant. Je kunt ze rauw verwerken of heel kort (mee)stoven voor een subtiele knoflook smaak.

>> Lees verder

Kumquat

Deze grappige kleine citrusvruchtjes zijn begin maart op hun top. Dan zijn ze goed rijp en kun je ze rauw eten. De schil is lekker knapperig en de binnenkant zacht. Kumquats geuren heerlijk en de smaakt lijkt op die van sinaasappel maar dan kruidiger en frisser.
Rauwe rijpe kumquats zijn lekker in een salade, dessert of gewoon uit het vuistje. Zijn ze nog niet rijp, stoof ze dan mee in een gerecht of pocheer een kwartiertje in suikerwater.

>> Lees verder

Rode biet

Er gaat weinig boven verse bieten. Kool is cool maar bieten zijn vet lekker. Bovendien zijn gewone rode bieten - als ze koel en donker bewaard worden - de hele winter door goed te eten. Het hoeven echt niet per se bosbieten te zijn!

Kook bieten vooral zelf en laat die zompige voorgekookte bieten liggen. Het loont echt! Zet ze op met ruim water en wat zout en kook ze in een klein uurtje gaar tot je er met een scherp mes makkelijk in kunt prikken. In de magnetron gaat het iets sneller. Meestal kan je de schil er met je duimen vanaf duwen. Laat ze wel eerst even afkoelen!

>> Lees verder

Pagina 1 van 6 «StartVorige123456VolgendeEinde»