Onze recepten zijn geschreven door


Marieke Heeneman, trouwe klant met een liefde voor goed eten, deelt iedere week één van haar recepten die past bij ons aanbod en het seizoen
Recepten uit het boek I love groenten van Janneke Vreugdenhil I love groente is een ode aan groente in alle kleuren van de regenboog. Met 86 originele, maakbare, gezonde en natuurlijk vooral verrukkelijke recepten neemt culinair journalist Janneke Vreugdenhil je mee naar de groentehemel. De tijd dat groente een sufgekookt hoopje op je bord was náást dat grote stuk vlees, is definitief voorbij. Groente rocks!


Witpunt radijs

Er zijn heel veel leuke ronde, lange en gekleurde soorten radijs te krijgen die bovendien verschillen in scherpte en knapperigheid. Wist je dat ook het blad eetbaar is? Dat smaakt koolachtig en is lekker in een salade of kort gestoofd. Heel handig want radijs blijft langer stevig als je het loof verwijderd. Bewaar schoongemaakte radijsje in een bakje koud water in de koelkast. Wil je ze zelf zaaien? Doe dat dan in het voor- of najaar, dan doen ze het 't best.

>> Lees verder

Aardbeien

Aardbeien zijn al in het voorjaar te koop. Vroege aardbeien zijn minder zoet en heerlijk om te verwerken. Voor de echt zoete zomerkoninkjes moet je geduld hebben tot half juni. En gebruik ten alle tijde je neus als je aardbeien koopt.

Aardbeien kun je trouwens beter niet wassen. Als het niet anders kan, doe het dan met de kroontjes er nog aan zodat er geen water de vrucht in loopt. Bewaar tip: liefst buiten de ijskast!

>> Lees verder

Zwarte knoflook

Het is geen trucje van moeder natuur, tenminste, niet echt. Zwarte knoflook is gefermenteerde gewone knoflook. Tijdens het fermentatieproces - in dit geval verhitting tot ongeveer 80 graden - reageren de eigen suikers en aminozuren waardoor de knoflook zwart kleurt en de smaak en de textuur veranderen. Gefermenteerde knoflook is zacht en smeuïg, smaakt diep en zoet en riekt naar runderbouillon en soya. Een subtiele smaak, het best te plaatsen onder het Japanse kopje umami. Heerlijk spul dus en, een smaakversterker die eigenlijk net zo multi-inzetbaar is als gewone knoflook. Maar dan anders….

>> Lees verder

Spunta aardappelen

Spunta is een Italiaanse aardappelsoort. Het is een aardappel waar je alles mee kan, koken, pureren, poffen, bakken. Hij heeft een beetje nootachtig smaak. Geen huis-tuin-en-keuken-aardappel maar iets 'bijzonderders'.

 

>> Lees verder

Coeur de Boeuf

Coeur de Boeuf (ossenhart in het Nederlands) is zo een lekkere tomaat, die heeft bijna niks nodig. Ik vind ze het lekkerst als ze hard zijn. Je kunt ze gerust kopen met een beetje groen of licht oranje in de schil. Ze rijpen van binnenuit.

>> Lees verder

Witte ui

Smakelijk lid van de alliumfamilie. Sappig, knapperig en vaak iets pittiger dan de gele ui. Het schilletje is dun en hierdoor is de witte ui iets kwestbaarder. Witte ui is rauw lekker maar ook gebakken of gestoofd. Hij is snel gaar omdat er relatief veel water in zit!

>> Lees verder

Loquat / Mispels

Loquat, Japanse (wol)mispel en nispero zijn verschillende benamingen voor één en hetzelfde vruchtje. Dit ovaalvormige zacht-oranje vruchtje is zoet-zuur van smaak en verrassend sappig. De loquat komt oorspronkelijk uit Azië maar wordt dichterbij in het Zuiden van Europa op grote schaal gekweekt en geëxporteerd. Vandaar dat we ze in Nederland ook kennen onder hun Spaanse naam Nispero. Verwar de loquat niet met de weliswaar verwante mispel waaraan wij refereren in de uitdrukking "zo rot als een mispel!" Dat is echt een ander vruchtje dat vooral in de winter gegeten wordt, als het bijna rot is

>> Lees verder

Rabarber

Rabarber is een groente maar lijkt in de manier waarop het verwerkt wordt meer op fruit. Je komt rabarber tegen in jam, taarten, ijs en als compote. Van rabarber worden alleen de stelen gegeten. De kleur van de stelen, groen, groenrood of rood, verschilt per soort. Groene stelen zijn iets zuurder dan rode maar ze zijn niet onrijp. Koop stelen die stevig aanvoelen, dan is de rabarber vers.

>> Lees verder

Bosbiet

Het klinkt misschien raar, maar chocola en bieten vormen een geweldig setje. Hoewel, je moet het natuurlijk ook weer niet overdrijven. Er zit net genoeg biet in deze taart om hem extra smeuïgheid en diepte te geven, zonder dat het echt bieterig wordt.

>> Lees verder

Doperwten

Verse doperwtjes eet je zo vers mogelijk, dan zijn ze het zoetst. Zodra ze namelijk geplukt zijn, verandert de suiker in zetmeel. Verse doperwtjes lijken in de verste verte niet op die zielige ingedeukte erwtjes uit blik. Ze zijn stevig , knalgroen en sappig.

Stoof, bak of kook verse doperwtjes zachtjes al dente. Zijn heerlijk met een beetje verse munt maar combineren ook goed met andere groenten uit de vroege zomer. Zo ook met cantharellen.

>> Lees verder

Groene Asperge

Het seizoen van groene asperges loopt van april tot juni. Groene asperges zijn een ware delicatesse, zoet van smaak en knapperig van textuur. Je kunt er alle kanten mee op: blancheren in een bodempje water, bakken of grillen. Maar rauw zijn ze ook lekker. In fijne reepjes gesneden.

Eet asperges zo vers mogelijk. Echt verse asperges zijn nog vochtig als je met je nagel een krasje in het uiteinde zet. In zuidelijke landen zijn wilde groene asperges te koop. Die zijn korter en zo dun als een sperzieboon!

>> Lees verder

Cherimoya

Deze grappige vaalgroene vrucht komt oorspronkelijk uit de Andes maar wordt ook gekweekt in de landen met een mediterraan klimaat. Het stevige witte vruchtvlees is verrassend zoet. Het smaakt vol en romig en doet denken ouderwetse kauwgom en piña colada. Bepaald geen doorsnee aroma! Eetrijp is de cherimoya als de schil donker begint te kleuren en je de vrucht licht in kunt drukken. Eet cherimoya solo of in combinatie met vruchten als aardbei, banaan of ananas.

>> Lees verder

Bosui

Lente-uitjes of bosuitjes worden vaak verkocht in bosjes. Ze smaken zoet en knapperig. Gebruik ze rauw in een salade of stoof ze samen met andere voorjaarsgroenten. Bakken of grillen kan ook, kijk maar in het recept.

>> Lees verder

Rucola

Rucola of mosterdblad is als onkruid! Je kunt het wild plukken en eenmaal gezaaid, is het niet meer weg te krijgen. De blaadjes hebben een peperachtige smaak en variëren per soort in grootte en stevigheid. Jonge rucola combineert goed in een salade met ander voorjaarsblad zoals dat van paardenbloemen, zuring of veldsla. Maar je kunt van rucola ook pesto maken of het als smaakmaker toevoegen aan soep, pasta- of bonengerechten. De wat grotere en stevigere bladeren kun je beter blancheren.

>> Lees verder

Spinazie

Spinazie Blancheren, bakken, stomen, rauw eten in een salade, met spinazie kan je écht van alles doen En je hebt ook de keuze uit verschillende soorten: van de kleine malse blaadjes van bladspinazie tot de grote vlezige bladeren van wilde spinazie. Allemaal even lekker. Vanaf april is er spinazie van de koude (Hollandse) grond te koop.

>> Lees verder

Raapstelen

Zijdezachte blaadjes aan frisse knapperige stengeltjes die je rauw kunt eten in een stamppot of salade maar ook uitstekend kunt blancheren of verwerken in een gerecht. Raapstelen is een echte voorjaarsgroente.

>> Lees verder

Snijbiet

Snijbiet is voortgekomen uit de wilde biet en wordt vanaf mei geoogst, tot de vorst intreedt. Snijbiet heeft witte of gekleurde stelen en grote groene bladeren. De stelen kun je samen of apart van de bladeren gebruiken. Ze zijn heerlijk sappig. De bladeren van de snijbiet lijken qua smaak en textuur op spinazie. Snijbiet kun je bakken, stoven en blancheren. Gebruik snijbiet in stevige groentesoepen, een risotto of quiche of serveer het als groente, gewoonweg gebakken in olijfolie. Bewaar snijbiet in plastic, dan droogt het minder snel uit.

>> Lees verder

Tuinbonen

Verse tuinbonen kun je koken of mee laten garen in een gerecht. In een risotto bijvoorbeeld. Hoe verser de tuinbonen, hoe sneller ze gaar zijn. Ik dop tuinbonen niet dubbel omdat ik hou van de bittere smaak van het schilletje. Wil je ze wel dubbel doppen, wacht dan tot ze afgekoeld zijn. Het groene boontje dat tevoorschijn komt is kwetsbaar en verpulvert makkelijk tussen je vingers. Dubbeldoppen voor het koken kan ook, dan hebben ze maar een paar minuten nodig.

>> Lees verder

Pagina 1 van 6 «StartVorige123456VolgendeEinde»