Onze recepten zijn geschreven door


Marieke Heeneman, trouwe klant met een liefde voor goed eten, deelt iedere week één van haar recepten die past bij ons aanbod en het seizoen
Recepten uit het boek I love groenten van Janneke Vreugdenhil I love groente is een ode aan groente in alle kleuren van de regenboog. Met 86 originele, maakbare, gezonde en natuurlijk vooral verrukkelijke recepten neemt culinair journalist Janneke Vreugdenhil je mee naar de groentehemel. De tijd dat groente een sufgekookt hoopje op je bord was náást dat grote stuk vlees, is definitief voorbij. Groente rocks!


Venkel

Met knolvenkel kun je alle kanten op. Wat wij eten als venkel is de verdikking van de steel die net boven de grond uitkomt. De smaak is anijsachtig, de structuur stevig en knapperig. Maar ook het fijne blad van de knolvenkel is te gebruiken als kruid en de zaadjes als smaakmakers of als thee. Venkel kun je koken, bakken, stoven, roosteren en rauw eten. Nederlandse venkel wordt tussen juni en oktober geoogst. Buiten deze maanden is de kans groot dat de venkel die je koopt uit Italie komt. Italianen telen en eten namelijk heel veel venkel!

>> Lees verder

Veld komkommer

Wanneer is het komkommertijd? Het teelseizoen van biologische komkommers in Nederland loopt van begin maart tot eind september. Grappig genoeg loopt dat dus niet synchroon met wat men spreekwoordelijk komkommertijd noemt! In Nederland worden biologische komkommers in de volle grond en onder glas geteeld. Geen kunstmatige omgeving dus en dat proef je! Ze zijn vol van smaak, stevig en verre van waterig. Komkommer is echt niet alleen rauw lekker. Je kunt er soep van maken of (roer) bakken, stoven, koken. Voor inmaken is komkommer ook heel geschikt. Pijn door zonnebrand? Plakjes komkommer geven verlichting!

>> Lees verder

Watermeloen

Een heerlijk zoet familielid van de komkommerachtige. IJskoud het lekkerst. Of je hem nou combineert met zoet of met zout, watermeloen verfrist en is door zijn knapperige vruchtvlees een feestje in de mond. En hij ruikt ook nog eens heel lekker!

>> Lees verder

Tros tomaat

Alle tomaten groeien natuurlijk aan trossen, dat is waar. Maar sommige soorten rijpen aan de tros ook gelijkmatig af zodat de tros in z'n geheel geoogst kan worden. Ooit geselecteerd op deze eigenschap en op een goede smaak als antwoord op het slechte imago van Nederlandse tomaten. En met succes, want trostomaten staan sindsdien bekend om hun uitstekende smaak.

>> Lees verder

Shiso

Het blad van de perilla plant lijkt op dat van een brandnetel.

De smaak ervan heeft echter niets met brandnetel van doen. Die is verassend pittig en intens en doet sterk denken aan komijn. Shiso wordt vers gebruikt in de Japanse keuken maar past qua smaak eigenlijk prima in allerhande oriëntaalse en zelfs Mediterrane gerechten. Shiso kun je - als kruid - in stukjes gescheurd of in reepjes gesneden toevoegen aan salades, warme gerechten maar ook meewokken of -stoven. Het hele blad is prachtig om sashimi op te serveren of om stukjes geroosterd vlees of vis in te wikkelen, als eetbaar servetje.

Let wel, shiso is een Nederlandse merknaam die ingeburgerd is geraakt. Het zijn de blaadjes van de perilla plant, familie van de munt en ook te vinden in een paarsrode variant. Je kunt de plant ook zelf kweken.

>> Lees verder

Okra

Okra is een super veelzijdige groente die je kunt bakken, stoven en frituren. Okra is heerlijk in soepen en stoofschotels, maar ook gewoon gebakken met een beetje zout. Het heeft alleen de eigenschap wat slijmerig te worden. Die slijmerigheid is - afhankelijk van de bereidingswijze - in meer of mindere mate aanwezig is. Dat klinkt misschien vies maar dat is het echt niet! Kies mooie kleine peulen ( 8 - 10 centimeter) want daar zijn de pitjes nog zacht en klein van. En hoe groener de peul, hoe verser de okra. Bruine vlekken wijzen op ouderdom maar een paar vlekjes kan geen kwaad.

>> Lees verder

Bramenazijn

Bramen zijn nazomerfruit. Rijpe bramen zijn zacht, zwartrood en fris zoet. Wilde bramen zijn kleiner en zoeter dan gecultiveerde bramen. Dus als je wilde bramen in de buurt hebt, pluk ze dan! Zijn het er heel veel? Vries ze in! Spreid ze uit op bakpapier en laat ze los van elkaar bevriezen. Bewaar ze goed ingepakt in plastic. Bramen zijn goed te verwerken tot jam en heerlijk in een coulis, crumble, pannenkoeken of taart. Ze combineren goed met appel

>> Lees verder

Meiraapjes

Meiraapjes zijn mooie wit met zacht- tot hardroze knolletjes die je maar weinig tegenkomt bij de groenteboer of op de menukaart. Het is een kruising tussen kool en koolraap en wordt wel veel gebruikt als veevoer. Jammer want ze zijn echt lekker. Verse meiraapjes zijn sappig en hebben een lekkere bite. De smaak is pittig en ze hebben een bittertje.

Je kunt meiraapjes rauw eten in een salade, meekoken in een stoofschotel , zachtjes smoren of er soep van maken. Schillen hoeft niet per se maar is bij wat oudere raapjes wel aan te raden. Die kunnen wat droger zijn.

Meiraapjes die in de zomer gezaaid worden, komen in de herfst op de markt en zijn dan……. herfstraapjes!

>> Lees verder

Shi sito

Dit Japanse pepertje is eigenlijk een paprikaatje. Hij smaakt mild en is nooit heet. Japanners nemen hem graag mee naar werk in hun bento box, het Japanse broodtrommeltje. In dat trommeltje zitten negen vakjes en negen verschillende snackjes die variëren in smaak en textuur. Om de twee uur neemt de Japanner er eentje uit en eet die op. Dit lijkt een ultieme manier van snacken want - zo luidt de uitleg van een expert- je blijft er slank bij. De regelmaat van het eten van kleine hapjes zou er namelijk voor zorgen dat het lichaam geen vet meer opslaat. Daar is simpelweg geen reden meer voor. Goed nieuws, ook voor Nederlanders is dit pepertje heerlijk snackmateriaal. Op werk of thuis!

>> Lees verder

Water Aubergine

Van de vele soorten aubergines zijn er maar twee soorten die je rauw kunt eten: de mizu-nasu aubergine of water-aubergine uit Japan en de Kermit aubergine, een nieuwe soort aubergine. Deze aubergines hebben een dunne schil, zijn fris, sappig en rauw ook niet bitter. Aubergine behoort net als tomaat, paprika en aardappel tot de familie van de nachtschaden. De meeste leden van deze familie zijn ofwel rauw ofwel onrijp niet gezond omdat ze giftige stoffen bevatten. Bij aubergines is dat solanine. Deze stoffen verdwijnen bij verhitting en bij rijping.

>> Lees verder

Vijgen

Wilde vijgenbomen geven twee maal per jaar vijgen, in juni en juli en van eind augustus tot oktober. Vijgen van de tweede oogst zijn het zoetst. Vijgen zijn er in vele soorten en kleuren. Van groen tot paarsrood en paarszwart. Kies rijpe vijgen die eruit zien alsof ze op knappen staan en zwaar aanvoelen. Van echt verse vijgen is de schil zacht en eetbaar. Heb je iets oudere vijgen? Pel ze dan eerst!

>> Lees verder

Ananas

Fijn dat verse ananas bijna het hele jaar rond te koop is en we ananas uit blik aan ons voorbij kunnen laten gaan. Die ruikt niet half zo lekker als verse ananas en heeft zijn smaak afgegeven aan de siroop in het blikje.

Besnuffel een ananas goed voor je hem koopt, hij moet echt zoet ruiken. Trek dan bij wijze van check ook nog even een blad uit de kroon. Laat het blad makkelijk los? Dan is je ananas eetrijp. En, bewaar ananas op de fruitschaal. Het is immers tropisch fruit.

>> Lees verder

Farfalle met cherrytomaat & gember

De smaak van verse gember is uitgesproken en ietwat peperig. Het is de wortel van de gemberplant (Zingiber officinale), een gekweekte plant. India, Nigeria, China en Japan zijn grote producenten van gember.

Verse gember geurt heerlijk en geeft hartige en zoete gerechten warmte. Als je geraspte gember nodig hebt, laat het stukje dan aan de wortel zitten en gebruik die als handvat. Voeg een beetje geraspte gember toe aan een vinaigrette, heerlijk!

Koop gemberwortels die stevig aanvoelen en waarvan de schil lichtbruin en glad is. Goede verse gember is nattig als je hem aansnijdt. Bewaar gember op een droge koele plek.

>> Lees verder

Hollandse tafel druiven

Er zijn wijndruiven en tafeldruiven. Het grootste verschil tussen wijn- en tafeldruiven is dat tafeldruiven worden gekrent. Bij het krenten worden te kleine druifjes uit de tros gehaald zodat de grotere druiven ruimte krijgen om te groeien. Het Westland heeft een lange traditie van het kweken van tafeldruiven in kassen. Omdat er gekozen is voor vroege en late rassen, is een lange oogstperiode gewaarborgd en zijn er Westlandse druiven van augustus tot en met november.

>> Lees verder

Salsa van tomatillo's

Tomatillo's lijken op groene tomaatjes met een vliesje eromheen. De smaak is rins en heeft iets weg van met limoen besprenkelde tomaten.

Rauw kun je tomatillo's toevoegen aan stoofschotels of soepen. Gekookt ( 8 á 10 minuten) kun je ze - - in stukjes gehakt- toevoegen aan salades of koude gerechten. Tomatillo's worden in de Mexicaanse keuken gebruikt, ze geven zware en peperige gerechten iets frissigs.

Tomatillo's zijn te vervangen door een mengsel van groene tomaten en groene paprika en een beetje limoensap.

>> Lees verder

Meloen met stemgember

Een rijpe meloen geurt heerlijk naar… meloen. Ruikt hij niet, dan is hij nog niet rijp. En als je bij het uiteinde van de steel drukt, moet de meloen een beetje meeveren. Houd je meer van watermeloen? Kies er één die hol klinkt als je er met je knokkels op klopt. En als de watermeloen al open gesneden is, kijk dan of het vruchtvlees niet rullerig is. Dan is hij over de top en melig. De smaak van meloenen verschilt per type en per ras. Charentais zijn Franse pareltjes onder de cantaloupes. Super zoet en geurig. Die lovende woorden gaan ook op voor oogmeloenen en netmeloenen zoals gallia's. Gladde meloenen, zoals honingmeloenen, zijn iets minder zoet en hebben langer nodig om te rijpen. Meloenen behoren tot hetzelfde geslacht als komkommer en augurk en worden net als deze groenten in Nederland onder plat glas geteeld.

>> Lees verder

Tzaziki

Wanneer is het komkommertijd? Het teelseizoen van biologische komkommers in Nederland loopt van begin maart tot eind september. Grappig genoeg loopt dat dus niet synchroon met wat men spreekwoordelijk komkommertijd noemt! In Nederland worden biologische komkommers in de volle grond en onder glas geteeld. Geen kunstmatige omgeving dus en dat proef je! Ze zijn vol van smaak, stevig en verre van waterig. Komkommer is echt niet alleen rauw lekker. Je kunt er soep van maken of (roer) bakken, stoven, koken. Voor inmaken is komkommer ook heel geschikt. Pijn door zonnebrand? Plakjes komkommer geven verlichting!

>> Lees verder

Hazelnoten

Hazelnoten worden geoogst van september tot oktober. Verse hazelnoten of natte hazelnoten zijn wat flauwer van smaak dan gedroogde hazelnoten. Om de smaak te versterken kun je ze roosteren in een matig warme oven of in de koekenpan. Wil je de vliesjes eraf halen? Wrijf ze direct na het roosteren in je handen stevig tegen elkaar. Hazelnoten zijn niet alleen lekker in taart en koekjes maar ook in sauzen voor pasta, vlees of vis. Hazelnoot olie, -azijn en -likeur zijn trouwens ook heerlijk!

>> Lees verder

Pagina 1 van 6 «StartVorige123456VolgendeEinde»