Okra

Okra's zijn lekker in combinatie met andere vruchtgroenten zoals paprika, courgette, aubergine en tomaat. In couscousgerechten, in stoofpotten (Gombo) of soepen met zoutvlees of gedroogde vis, met rundvlees, lamsvlees, in tomatensaus en rauw in salades doen plakjes okra het goed. Bij verhitting zorgt de vrijkomende vloeistof voor een bindend effect. Okra's worden na het koken wat slijmerig. Om dit te voorkomen zijn okra's voor het koken 5 minuten te blancheren in kokend water met zout en iets azijn, waarna ze afgegoten worden met koud water nagespoeld, drooggedept en volgens het recept verwerkt worden. Hoe dunner okra's gesneden worden, hoe slijmeriger ze worden.


Venkel

Venkel is een naar anijs smakende plant die als kruid gezien wordt (de takken en draadachtige bladeren), maar ook als groente en dan vooral de verdikking van de onderkant van de steel die aan de voet van de knolvenkel groeit. Wist u dat het loof van venkel ook heerlijk smaakt in sauzen of salades?


Tuinkers

Tuinkers wordt ook wel cressonette, sterrekers of bitterkers genoemd. De smaak van tuinkers varieert van pittig tot scherp en kan alleen vers gegeten worden.

Verwant aan de waterkers.


Rode ui

De rode ui heeft een dieprode bijna paarse schil die iets dunner is dan de schil van de gele ui. Gesneden is de ui lichtrood met wit. Rode ui is iets zoeter als gewone 'gele ui'.Nootmuskaat

Nootmuskaat is een specerij die in regenrijke tropische kustgebieden gekweekt wordt. De uskaatnoot is zeer hard en word in de keuken daarom alleen in geraspte vorm gebruikt. Lekker bij Sperziebonen, Bloemkool, Paarse spruiten, Hollandse blad spinazie of Asperges en natuurlijk in de speculaas.


Wiltof

Witlof behoort tot de familie van de cichorei-achtigen net als roodlof, andijvie en radicchio. Net als zijn broertjes is hij licht bitter van smaak. Zijn mooie witte kleur krijgt witlof door de wortel van de witlofplant in het donker te laten uitlopen.


Avocado

Er zijn veel soorten Avocado's, wij verkopen Hass en Feurte avocado's. De 'Fuerte', een peervormig ras met een gladde, heldergroene schil is romiger van structuur dan de 'Hass' (afbeelding), een kleine peervormig ras met een ruwe, bobbelige schil, welke tijdens het rijpen van groen naar bijna zwartbruin verkleurt en die een wat nootachtige smaak heeft.


Bloemkool

Bloemkool wie kent het niet? Er zijn naast de witte bloemkool ook Paarse en Groene bloemkolen. Nederlandse bloemkool is er van juni tot november.


Gember

Gember wordt in de keuken gebruikte als specerij met een scherpe, maar aangename smaak. In de Azië wordt gember niet alleen gebruikt in de keuken maar ook voor medicinale doeleinden.


Citroenverbena

Citroenverbena is een van oorsprong een Zuid-Amerikaanse plant, neefje van de medicinale ijzerhard (verveine), deze is iets bitter. Verbena daarentegen heeft een heerlijk citroen aroma en is in warme en koude gerechten goed te gebruiken. Ook in de thee geeft het een heerlijke frisse geur en smaak,


Rabarberbloemen

RabarberbloemenDe nog ongeopende knoppen van de rabarberbloemen zijn een verrassend lekkere groente. Veel minder zuur dan de stengels die we normaal eten. De smaak heeft iets weg van bloemkool, met een zuurtje die ze een beetje frisheid geeft. Kort koken of even roerbakken, wel het vliesje verwijderen.


Minneola

De minneola is een kruising tussen een mandarijn en grapefruit. Kenmerkend voor deze kruising is het 'neusje', een uitstulping van de schil bij de plaats waar de steel heeft gezeten. De vruchten zijn diep oranje van kleur,ze hebben zeer sappig zacht vruchtvlees met een friszoete smaak en een kenmerkend, pittig aroma. De (hier niet te proeven) bitterheid van de grapefruit geeft de mandarijn smaak zo meer body ; ze bevatten slechts enkele pitten. De schil is zeer makkelijk af te pellen.


Pagina 1 van 20 «StartVorige12345678910VolgendeEinde»