Artisjokken

Eetbare bloemen

Wist je dat een artisjok een bloem is en een artisjokhart de bodem van die bloem? En het hooi dat het hart bedekt de meeldraden? Nu je dat weet, herken je er vast een dichte bloemknop in want zo worden ze geplukt. Hoe dichter de knop, hoe verser de artisjok en hoe steviger en wranger de smaak. Koop gerust artisjokken waarvan de bladeren wat vlekkerig zijn en leerachtige aanvoelen. Die zijn prima voor consumptie.

>> Lees verder

Zeewier Wakame

Wakame is een bruin wier met soepele bladeren en een krokante nerf, dat door droging groen wordt. Wakame heeft de verfijnde smaak van oesters. Gemengd met groenten zal uw soep een fluweel zachte smaak krijgen. Wakame smaakt uitstekend in uw salades en laat zich ook gebruiken als 'wrap' bij visgerechten. Wakame is een natuurlijk wier waarvan de donkergroene blaadjes lobvormig zijn. Het wordt geoogst in de lente, voordat de blaadjes hard worden. Het is zeer voedzaam. Het is zeer rijk aan calcium, fosfor, kalium, vitamine C en bevat ook ijzer. Dit wier heeft een milde smaak en een fijn textuur. In Japan wordt het bijzonder gewaardeerd in misosoep, en het wier past ook goed in slaatjes, stoofpotjes en groente- of bonenschotels.

Verwerken: Het volstaat het wier tien minuten in water te laten weken en daarna nog tien minuten te koken. Laten uitlekken, de nerven eruit halen en in reepjes snijden.
Smaak: Wakame heeft de fijne smaak van oesters en wordt vaak gecombineerd met groenten en bij de bereiding van soepen, salades en als "wrap" bij visgerechten.
Textuur: Delicaat, licht krokant en heel aangenaam voor het smaakpalet.


Zeewier Kombu Breton

Kombu of Kelp is een overwinterende zeealg, die tot meer dan 3m lang kan groeien. Zij zijn als de mooiste bomen onder het water die sierlijk meedeinen met de stroming en groeien op ongeveer een diepte van 12/15 meter. De bladeren van de volwassen algen zijn de beste. Deze worden door de duikers net boven de wortel afgesneden, zodat deze gegeerde onderwaterplanten met hoge ecologische waarden niet vernietigd worden. Vooral gebruikt en geliefd om het vermogen om zowel zoete en zilte smaken met elkaar te combineren. Dankzij het rijke aroma laat het kombu zich uitstekend gebruiken als "all-purpose" product: vlezig en krokant. Gemalen kan men het aan vrijwel elk gerecht toevoegen en in het bijzonder aan groenten. Is dan ook met zijn 145 ton per jaar het meest verkochte zeewier in Japan.

Smaak: Delicate zee smaak, lichtjes gerookt.
Textuur: Dikke vleesachtige consistentie.


Zeewier Zeesla

Zeesla is een zeer aantrekkelijk bladvormig wier. Het groeit uit op de rotsachtige kusten van Galicië gedurende de lente. Duikers oogsten deze met de hand op een uiterst selectieve manier door snorkelaars waardoor ze enkel de gezondste; mooiste en krachtigste exemplaren selecteren. Zeesla is een groen, soepel wier, met een vrij sterke smaak die lijkt op zuring. Het blad is slechts een of twee lagen dik en in het water kun je er zo doorheen kijken. Gedroogd wordt het hard en breekbaar. Het kan slecht tegen zonlicht waardoor het gebleekt wordt. De krachtige frisse smaak komt volledig tot zijn recht in salades en crudités. In gehakte of gemalen vorm is zeesla een uitstekende vervanger van zout, bron voor vitamine A en ijzer of als smaakmaker in soepen of vinaigrettes.

Smaak: Vergelijkbare smaak met die van zeevruchten.
Textuur: Fijn en bewegelijk.


Zeewier Star shaped moss

Is het wier met de mooie intense rode kleur die zich vastklampt aan de rotsen in de branding van de Atlantische kust. Irish Moss is één van de algen waarnaar er al verwezen wordt in de oudste diëten. Het is een grote bron van carrageen, een stof die regelmatig gebruikt wordt als stabilisator. De duikers oogsten deze algen met de hand door deze te ontdoen van enkele vertakkingen; om de groei van de alg te kunnen garanderen.

Smaak: Intense smaak van zeevruchten.
Textuur: Zacht en beweeglijk.
Verwerken: Om het te ontdoen van het zout wordt geadviseerd drie keer te spoelen. Daarna dertig minuten koken.


Zeewier Nori

Nori wordt veel in Japan gebruikt, waar het vanwege de soepele en fijne structuur "Keizerlijk wier" wordt genoemd.
Nori, ook wel laver genoemd. Het is een klein wier met meerdere vertakkingen en plooien die gedurende het gehele jaar in grote aanwezig zijn op de eerste rotsen langs de Atlantische kust. Tijdens de periode met de meeste lichtinval en milde temperaturen namelijk de lente, ontwaakt het uit zijn winterslaap en groeien ze uit tot de fantastische rood-violetachtige wieren met een metaalglans.
Dit rood/paarse wier wordt ten tijde van het drogen bijna zwart. De smaak kan je vergelijken met die van gedroogde paddenstoel. Traditioneel wordt het gebruikt voor het maken van sushi. De textuur is uiterst fijn en soepel.

Smaak: Intense zeesmaak.
Textuur: Dun en heel bewegelijk.


Zeewier Kombu Royal

Dit grote bruinwier behoort tot de soorten die kelpwouden kunnen vormen. Het bestaat uit een tamelijk korte steel met daaraan een onvertakt blad, dat wel 2 meter lang en 30 centimeter breed kan worden. Het blad is vaak gegolfd en gebobbeld, maar ook wel gewoon glad met een stevig en leerachtig oppervlak. Het heeft geen middennerf, hoewel de fijnere bobbels in het midden daar soms wel een beetje aan doen denken. Het geheel zit vast aan de ondergrond met een kluwentje 'wortels'. De naam suikerwier komt doordat zich suikerkristallen vormen op het oppervlak wanneer de plant uitdroogt. Het groeit het beste in de branding. Deze worden door de duikers met de hand geoogst door de meeste gezonde exemplaren af te snijden net boven hun basis, zodat ze kunnen blijven groeien en de duurzaamheid bewaard kan worden.

Toepassing: De stelen worden gegeten bij rauwe of gekookte groenten. De bladeren, een soort van vlezige krokante strengen worden gebruikt om vis in te koken of te stomen, een methode die "Clambag" wordt genoemd. Na het koken of stomen wordt het wier verwijderd, maar de smaak en de voedingstoffen blijven achter in de vis.
Smaak en textuur: Vleesachtige consistentie, lichtjes krokant en aangenaam om te kauwen en heel aangenaam voor het smaakpalet. Het heeft een zacht zilte zoete smaak.


Zeewier Zee-spaghetti

Zee-spaghetti is een teer zout bruinwier, dat door zijn lange slanke vorm op spaghetti lijkt. Het is rijk aan ijzer en uitstekend te combineren met vis, zeevruchten en groenten. Het is als magie; ze komen elk jaar weer tevoorschijn in het midden van de winter. Ze groeien aan wonderbaarlijke snelheid en in het midden van de lente zijn op hun best. Tijdens deze periode worden ze door de duikers met de hand geoogst aan de rotskusten van Portugal. Dit is de periode dat de lange slierten op hun zachtst, meest smaakvol en voedzaam zijn. Rijk aan vezels, hoog ijzergehalte en een smaak die aan clams en kokkels doet denken.

Smaak: Heel delicate smaak die aan clams en kokkels doet denken.
Textuur: Vlezig.


Zeewier Dulse

Deze mildste van alle wieren wordt zowel in warme als in koude bereidingen verwerkt. Dulse is een zacht roodwier met een zoute (zilte) smaak. De smaak wordt soms zelfs vergeleken met die van hazelnoot. Direct gedroogd is dulse krokant. Ongekookt is Dulse uitstekend te gebruiken in salades en crudités, sausen, soepen en vinaigrettes. Tijdens het licht koken wordt het als smeltend boter, heerlijk zacht. Het is een koudwater zeewier en wordt ook veel gebruikt als decoratie door zijn rode kleur. Maar ook als bijzonderdere smaakmaker gerold rondom een geitenkaas of bij een pasteitje van zeevruchten.

Smaak: Hazelnoot.
Textuur: Soepel en bewegelijk.


Witte biet

Prachtige witte bietjes uit Zeeland. Ze hebben die echte ouderwetse aardse bieten smaak en zijn ook heerlijk zoet. Is heerlijk op zichzelf, maar natuurlijk erg mooi in combinatie met rode bietjes.


clementine

Eigenlijk is de clementine een bastaard een niet echt zuiver mandarijntje. Hij komt voort uit een kruising tussen een mandarijn en een bittere sinaasappel. Nu is heel de citrus familie nog al makkelijk over onderlinge relaties. Uit allerlei kruisingen ontstaan steeds weer nieuwe soorten zoals de Sweeties die er sinds de jaren 80 zijn, terwijl Clementines toch al weer een eeuw oud zijn.


Wortelpeterselie

Ook gewone peterselie vormt stevige vlezige wortels. Door eeuwenlange selectie is deze variatie ontstaan. Een witte lange wortel met een subtiele zachte kruidige smaak waarin je de peterselie nog steeds goed kunt proeven. Een wortel om met zorg te bereiden zodat de subtiele smaak het bord bereikt.


Pagina 1 van 20 «StartVorige12345678910VolgendeEinde»