Rode spitskool

Rode spitskool heeft nagenoeg dezelfde smaak als groene spitskool, de smaak is fris zoet en zacht. Vooral in rauwkost of salades springt de rode spitskool eruit. Je kunt het ook goed stoven of roerbakken.


Wilde nectarines

Platte nectarine of 'wilde' nectarines kun je met huid en haar eten. De platte nectarine is iets zoeter en sappiger dan de gewone nectarine. Niet omdat hij meer suikers bevat, maar omdat er minder zuren inzitten.


Little Gem

2015-02-16Little Gem is een kleine gekropte Romaanse sla met gekrulde blaadjes.


Snijbiet

Snijbiet is een bladgewas, waarvan de bladeren en de bladstelen als groente worden gegeten. Het is een oude groente, waarvan de smaak deels overeenkomt met die van spinazie. Daarnaast is ook de smaak van rode biet in het blad te herkennen.


Kai Lan

De smaak van Kai Lan lijkt erg op die van broccoli maar is een beetje meer bitter.


Nispero Mispel / Loquats

Nispero is hier een vrij onbekende vrucht. De eivormige, oranje vrucht is ongeveer zo groot als een kiwi. Onder de oranje schil zit het zeer sappige, aromatische, zoetzure vruchtvlees, wat doet denken aan abrikoos. De frisheid en zoet/zuurbalans is vergelijkbaar met appel. De vrucht bevat meestal twee tot vijf ovale, afgeplatte, bruine zaden. De vruchten kunnen uit de hand gegeten worden of worden verwerkt in fruitsalades, sappen en ijs. Ze zijn stevig genoeg om te pocheren in siroop. Ze kunnen rijp het beste gekoeld bewaard worden. De vruchten zijn eetrijp als de tere schil met een lichte duimdruk meegeeft.


Jonge peultjes Holland

De Kleine Hoeve, een zorgboerderij in Breda, teelt deze peultjes voor ons. Met veel zorg geplukt, een mooie fijne sortering peultjes Peultjes zijn de jonge peulen van de doperwtenplant. De peultjes worden zeer jong geoogst. Dan is de schil nog jong en mals en er heeft zich nog geen vlies in de peul gevormd. De erwtjes zijn nog maar nauwelijks ontwikkeld. Peultjes zijn heldergroen, plat en knapperig. Zowel de schil als de erwten worden gegeten. Ze hebben een zoete smaak. Peultjes zijn rijk aan vitaminen en mineralen.


Zomerpostelein

Zomerpostelein en winterpostelein zijn twee zeer verschillende groenten, die gemeen hebben dat ze beiden blaadjes hebben en verre familie zijn. De zomerpostelein komt uit het droge warme midden-oosten, de winterpostelein uit de koele vochtige Rocky Mountains. Winterpostelein is lekker fris en een beetje knapperig maar mist de frisse zuurheid en de sappige bite van de zomerpostelein.


Vlierbloesem

De vlier is een in Nederland algemeen voorkomende struik die in het landelijk leven altijd en grote rol heeft gespeeld. Als huisapotheek, in gebruiken, voor het hout en zeker ook in de keuken. De bloesems hebben een kenmerkende geur en smaak die zich makkelijk laat vangen in aftreksels en suikerwater. Vandaar uit is er eenvoudig jam, gelei, limonade en zelfs een lichte champagneachtig drankje van te maken. De stevigheid van de bloemtros maakt hem ook geschikt voor frituren. Later in het jaar volgen de rijpe bessen die culinair ook goed toepasbaar zijn.


Rode basilicum

De grondkleur van het blad is groen, met rode stelen en nerven en roze bloemen. Hij is niet zo zoet als de Italiaanse, maar heeft een heerlijk kruidig aroma dat doet denken aan kaneel en kruidnagel, maar weer niet zo sterk als bij de Thaise basilicum. Kortom een subtiele geur en ook prachtig om te zien.


Watermeloen

Een rijpe watermeloen klinkt hol als je erop klopt. Kies zo'n vrucht als je de meloen snel wilt eten.


Zeemelde

Zoutmelde (Atriplex portulacoides) is een zilte zeegroente die op het eerste gezicht iets weg heeft van postelein. Je zou het ook "zeepostelein" kunnen noemen. De plant groeit op de wat hogere delen van het schor aan de randen van de kreek op zogenaamde oeverwallen. Het vormt hier struiken van ca. 50 cm hoog. De eetbare blaadjes zijn grijs van kleur. Alleen de jonge bovenste malse stengeltjes worden geoogst. De rest van de (meerjarige) plant is zeer houtig. Na blancheren of roerbakken kleuren de blaadjes donkergroen. Ze doen het prima als hartige toevoeging in salades. Ook geblancheerd door de pasta als "vleesvervanger". Of na roerbakken als garnering bij de vis. Behalve lekker zijn ze ook nog eens zeer decoratief.


Pagina 1 van 20 «StartVorige12345678910VolgendeEinde»