Mirabella

Een heel oud pruimenras. Kleine, meestal gele, pruimpjes die veel voor verwerking in jams en taarten worden gebruikt. Ze zijn ook heerlijk om zo te eten. Ze zijn zoeter dan de meeste andere pruimen.


Bloedperzik

Deze zéér bijzondere bloedperzik met donkerrode fluwelige huid en dieprood, licht geaderd vruchtvlees. Van deze perziken wordt een zeer fijne, bordeauxrode confituur gemaakt maar het is ook voor gewone consumptie een lekkere vrucht. De vruchten rijpen zéér laat af, van half tot eind september.


Legipont

Legipont De Legipont is een klassieker onder de handperen. Ruim twee eeuwen geleden gekweekt in het Land van Herve en sindsdien immer geliefd om zijn goede smaak, sappigheid, zoetheid en romig zachte vruchtvlees. Hij is bekend onder vele namen die vaak verwijzen naar honing en boter. Een mooie: Fondante des Charneuses.

De Legipont is een echte handpeer, maar kan als hij nog niet volledig rijp ook prima gestoofd worden.

Het is een hoogstampeer die veel verzorging nodig heeft. Daarom wordt hij commercieel nauwelijks aangeplant. Gelukkig zijn er in het Groene Hart nog een aantal hoogstamboomgaarden met Legiponts die door liefhebbers worden verzorgd en geoogst. Ecoville vermarkt voor hen onder meer deze peren en draagt daarmee bij aan het in stand houden van dit cultuurgoed. En we doen dit graag, juist ook omdat de Legipont zo'n heerlijk peertje is.


Muscat de Hambourg

Deze prachtige blauwe muskaatdruiven. Een volle smaak: zoet, fris en aromatisch met een bloemrijke geur. Ze zijn donkerblauw, en hebben een lekker knapperige schil. Van muskaatdruiven wordt vaak wijn gemaakt, maar de meeste soorten zijn ook zeer geschikt als tafeldruif. De meeste soorten zijn amber- of groengeel, de Muscat de Hambourg is een van de weinige donkere soorten en wordt veel geteeld in Oost-Europa, Italië en dus ook de Provence.


Nieuw-Zeelandse spinazie

Een opvallende groente die niet zo vaak aangeboden wordt. Enkele eeuwen geleden meegenomen uit Nieuw-Zeeland en sindsdien in Europa op beperkte schaal geteeld als zomerse vervanging voor spinazie. N.Z.-spinazie is namelijk in gebruik en smaak (hij is ietsjes zoeter) een zeer goede vervanger voor de gewone spinazie en tot voor kort was de teelt van spinazie in de zomer zeer problematisch. En Nieuw-Zeelandse spinazie is bij uitstek een zomergewas, hij kan als familie van het ijskruid goed tegen droge en warme omstandigheden. Gebruik in de keuken is gelijk aan dat van spinazie, kort koken of blancheren is voldoende, hij slinkt net zo stevig en is in smaak redelijk gelijk zodat vrijwel alle spinazierecepten van toepassing zijn.


Hollandse knoflook

Verse Knoflook. Uit de Hoekse Waard hebben we nu mooie verse knoflook. Bij knoflook denk je aan zuidelijker streken, maar hij groeit zelfs in een zomer als deze ook prima in Nederland. We hebben mooie witte bollen, net uit de grond, met de vliezen nog niet helemaal droog en de teentjes nog mals en sappig. Dat geeft heerlijke knoflook met nog een vleugje zoet.


Knolselderij

We hebben nu weer mooie verse knolselderij uit de regio met een mooie pruik loof er op. Selderie is in z'n 3 verschijningsvormen: bladselderie, bleek- of groenselderie en knolselderie een van de belangrijkste smaakmakers in de keuken. Natuurlijk is knolselderie onmisbaar in de erwtensoep. Maar ook in bouillon en als bestanddeel in sauzen is knolselderie zeer bruikbaar. En natuurlijk is knolselderie met z'n rijke smaak ook prima als groente opzich te gebruiken al was het maar in de selderiesalade


Savooiekool

Een van de oudere koolrassen. Opvallend is de prachtige bobbeltjes structuur van het blad. Zijn naam dankt hij aan de Franse streek de Savoye. Het is een kool met een robuust uiterlijk en een verfijnde smaak. De grote stevige bladeren zijn zeer geschikt als omhulsel voor vullingen, de subtiele koolsmaak geeft veel soorten vulling mooi tegenspel. Maar ook in stoofschotels komt savooiekool uitstekend tot zijn recht. Als men het over savooiekool heeft wordt in het algemeen de groene bedoeld, ook wel groene kool genoemd. Tegenwoordig minder bekend is de zachtere en malsere gele savooiekool die in de Indonesische keuken veel gebruikt wordt, maar vroeger in Holland ook veel op tafel kwam. Typisch aan de savooiekool is dat de groene, ondanks zijn mediterrane afkomst behoorlijk winterhard is. Hij wordt de hele herfst en winter door vers geoogst en is dan een belangrijke bron van vitamine C (mits kort gekookt)


Tomatillo

Tomatillo Een verrassend lekkere vruchtgroente uit Mexico. We hebben deze speciaal laten telen in Breda. Deze vrucht is in Europa nooit doorgebroken, maar is in Mexico en de westelijke V.S, een van de populairste vruchtgroenten. Het is een grappige vrucht om te zien: een vruchtje ter grootte van een cocktailtomaat wordt omgeven door een perkamentachtig vlies dat aan de plant aan een lampion doet denken. De tomatillo is een broertje van de tomaat. Hij doet daar in smaak ook in de verte aan denken, maar is echter veel rinser, zuur en pittig van smaak. Rauw gegeten proeft hij appelachtig. De zurige smaak wordt in Mexico veel toegepast in salsa's en stoofgerechten, soms in combinatie met het al even Mexicaanse kruid Epazote. De tomatillo kan gegeten worden als hij van groen begint te verkleuren naar geel of paars totdat hij volledig is doorgekleurd. De vruchten zijn goed houdbaar. Halfrijp wordt hij in het algemeen gekookt of gebakken gebruikt, in rijpe vorm iets vaker in salades.


Green zebra (groene zebra of groene tijger)

Een groengeel gestreepte tomaat, qua grootte vrij standaard. Het opvallende aan deze tomaat is naast zijn mooie streepmotief de heerlijke frisse smaak die hem zeer geschikt maakt voor salades en broodjes. Bijzonder is dat deze smaak geprononceerder wordt bij roosteren en bakken. Hij combineert dan zeer goed bij geroosterd vlees of vis, maar bijvoorbeeld ook bij geitenkaas. Daarnaast is het een goede tomaat om half te drogen, de frisse smaak blijft dan behouden. Deze tomaat wordt meestal niet geheel rijp aangeboden, omdat dan de frisse smaak optimaal is, echter ook bij volle rijpheid blijft hij heerlijk


Coeur de boeuf ananas

De hartvormige Coeur de Boeuf is sterk geribbeld en onderscheidt zich door zijn volle vruchtvlees en zijn matige sap- en zuurgehalte. De Coeur de Boeuf rijpt van binnen naar buiten. Door het contrast tussen de groene buitenkant en gele binnenkant is de Coeur de Boeuf uitstekend geschikt voor het decoreren van gerechten. Maar ook als smakelijke begeleider van milde kaassoorten zoals mozzarella is hij prima op zijn plek.


Kurkuma (geelwortel)

Deze geurige en kleurige wortel(stok) is een al sinds de prehistorie gebruikte specerij en niet alleen om te koken, maar ook om te verven. Kurkuma heeft een geur van hout en droge aarde met iets bittere en pittige nuances. Het wordt in de Aziatische keuken veel gebruikt, vaak in combinaties met andere specerijen en niet alleen voor de smaak, maar ook om gerechten mooi geel tot oranje mee te kleuren, hoe zuurder een gerecht hoe geler de kleur.


Pagina 1 van 20 «StartVorige12345678910VolgendeEinde»