Yamaimo

Vers binnen uit Frankrijk, Yamaimo! Uit de familie van de yam, een zetmeelhoudend, zeer lichte, crispy wortel. Crispy als een vers radijsje, maar dan met de vreemde eigenschap dat er vrijwel meteen na het aansnijden een doorzichtig, plakkerig vocht uit begint te druipen. Geraspt ontstaat er een witte, plakkerige smurrie die de Japanners "tororo" noemen.

In tegenstelling tot alle andere soorten in de yam- familie is nagaimo niet giftig en kan dus ook rauw gegeten worden. Veel smaak heeft het niet, het is vooral de behangplaksel-structuur van de geraspte wortel waar het om gaat. Die gaat door het beslag van gevulde pannenkoeken (Okonomiyaki) of in een kom soba noodlessoep: lekker glibberen. De wortel is best lang te bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook. (Tip: gebruik ijsblokzakjes)


Shungiku

Deze Japanse bladgroente is rijk aan vitamine C ,caroteen, calcium en ijzer. Ze is het gehele jaar verkrijgbaar en het heeft een scherpe unieke smaak, ergens een beetje te vergelijken met bladselderij. De jonge bloemen zijn ook eetbaar. Toepassingen: Rauw in salades / bakken als spinazie/ misosoep/eiergerechten.


Winterpostelein

Winterpostelein is een klein gewas met sappig knapperige blaadjes op lange steeltjes. De smaak van winterpostelein is iets zuur en het is erg lekker als salade. Winterpostelein is rijk aan vitaminen. Mooie, volumineuze vervanging voor sla in de winter.


Paarse peen

Wortels zijn er veel kleuren, van wit via geel en oranje tot paars. Oranje wortels werden het eerst in Nederland geteeld i de 17e eeuw en zijn nu de meest voorkomende in de westerse landen. In Azië zijn gele en paarse rassen onverminderd populair. Moderne paarse wortels zijn vaak oranje van binnen, ze zijn iets zoeter dan oranje peen. Bij koken verliezen ze wat van hun kleur, iets wat bij roosteren in de oven niet gebeurt.


Paarse en Groene bloemkool

In Nederland kennen we vooral de witte bloemkool, maar in vele ander elanden zijn paarse, groen, gele en oranje algemener dan witte. Vooral daar waar de zon sterk is, is het moeilijker een witte dan een gekleurde bloemkool te telen. Paarse bloemkolen hebben een zeer goede smaak die zelfs mensen die niet van bloemkool houden kan overtuigen. Stoom deze bloemkolen voor kleurbehoud. Groene bloemkolen zijn ook goed van smaak, vaak net wat pittiger. Natuurlijk zijn zowel paarse als groen bloemkolen zeer decoratief.


Spaghettipompoen

Langwerpige gele of groengeel gestreepte pompoenen met draderig vruchtvlees. Als de pompoen in zn geheel gekookt wordt en dan wordt opengesneden lijkt het vruchtvlees in een soort spaghetti veranderd te zijn. Het is met een leuke saus als spaghetti op te dien. De smaak van spaghettipompoen is zacht en iets zoetig.


Koolraap

Vroeger een van de belangrijkste voedselgewassen, nu is deze knol aardig in de vergetelheid geraakt. Ten onrechte, hoewel de smaak wat minder zacht en subtiel is als die van de koolrabi is deze toch zeer de moeite waard; lekker jolig, iets zoet en met een prettig scherp randje. Het is daarnaast ook een hele gezonde knol die veel mineralen, vitamine c en foliumzuur bevat.


Vlierbessen

Onze vlierbessen komen van de Kleine Hoeve uit Breda. Op deze boerderij die midden tussen de bossen ligt staan veel vlierstruiken. Waar begin deze zomer de vlierstruiken wit kleurden door de vele bloesems hangen er nu grote trossen met zwarte sappige besjes aan. Ze zijn veel te zuur om zo te eten maar gekookt met suiker zijn ze tot heerlijke sausen, jams en siropen te verwerken. En ook met deze bereidingen is het typische aangename vlierbloesem aroma nog steeds duidelijk proefbaar. Vlierbessen worden ook verwerkt tot een lichte fruitige wijn.


Maracuja

Ook wel gele passievrucht genoemd. Bij rijpheid zijn de vruchten geelgroen, de vruchtgelei neigt naar oranje. Maracujas zijn erg lekker. De smaak is iets zoeter en milder dan die van de gewone passievrucht. Het gebruik van de Maracuja is gelijk aan dat van de passievrucht: vers, in sappen, ijs etc. De vruchten groeien aan klimplanten die voorkomen in het Amazonegebied. De teelt is inmiddels over veel tropische streken verspreid.


Feijoa

Feijoa komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en staat ook bekend als ananas guave en Guavasteen. U herkent de vrucht door zijn ovale vorm en blauw/groene schil die in de textuur varieert van glad tot grof. Hoewel de schil rauw niet eetbaar is, is het wel te gebruiken als conserveer ingrediënt. Een feijoa heeft licht geel of wit, dik en sappig vruchtvlees. Het vruchtvlees bevat ongeveer, 30 eetbare pitjes. De vrucht staat ook bekend om zijn geurige en langdurige aroma met tropische boventonen waaronder ananas en guave.

Feijoa kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. Doordat feijoas een unieke smaak hebben, worden zij veelal gebruikt in fruitsalades om het een bijzondere zoete smaak te geven. Daarnaast wordt de vrucht ook gebruikt in pudding, taart en thee, en zijn ze super om sap en jam mee te maken.


Komatsuna

Komatsuna heet ook wel mosterdspinazie of Japanse spinazie genoemd vanwege de pittige smaak. Ze is familie van de paksoi. De groente komt van oorsprong uit Japan. Hier in Nederland is ze uniek.

Van oorsprong Aziatisch bladgewas. Het werd / wordt o.a. geteeld in Japan, Taiwan en Korea. Komatsuna is een rechtopstaand Japans groen, heel gelijkend aan spinazie met langere stelen. De bladeren zijn zoet en zacht met een heel lichte mosterd smaak. De bladeren variëren van lichtgroen als ze jong zijn tot donkerder groen naarmate ze rijpen. Deze smaakvolle, licht pikante toets is ideaal om te verwerken in roerbakgerechten, stamppot, salades of als bijgerechtje voor heel wat maaltijden. Roergebakken krijgt de komatsuna het karakter van paksoi.


Wolvenklauw

Nu bij Ecoville: wolvenklauw (Patte de Loup). Een heerlijk pittig-zoet appeltje Vertoont soms op de bruine schil een tekening. Een bijzondere appel, afkomstig uit Frankrijk. Deze appel vertoont soms een tekening die lijkt of er een wolf aan gekrabd heeft, vandaar “Wolvenklauw’. Hij is middelgroot met een iets ruwe schil..., bruin met een grijsgroene tint. De smaak is zoet en pittig en hij heeft een subtiel aroma met iets anijs erin.


Pagina 1 van 20 «StartVorige12345678910VolgendeEinde»