Natte amandelen

De amandelen hebben een kenmerkende nootachtige geur en smaak. Heerlijk te combineren bij hartige en zoete gerechten. De vruchten kunnen rauw of ingelegd, in hun geheel worden gegeten. Daarnaast zijn de noten prima geschikt voor het maken van amandelolie.


Romaanse sla

Romaanse sla wordt ook wel Romeinse sla genoemd of Romaine. Het is een oeroude slasoort die al door de oude Egyptenaren werd verbouwd. De sla behoort tot het type bindsla. De sla groeit recht omhoog. Door het dichtbinden van de bladeren aan de top bleekt het hart en blijft dit zacht. De bladeren zijn vrij groot, langwerpig, grof van structuur en donkergroen. De buitenste bladeren zijn vrij stug en kunnen goed worden gestoofd. In Zuid-Europese landen zoals Italië en Spanje, wordt deze sla veel gegeten. Gestoofde Romaanse sla heeft iets weg van spinazie & andijvie en kan ook zo worden bereid. Rauwe Romaanse sla smaakt iets wranger dan kropsla en wordt gebruikt voor de Amerikaanse "Caesar Salade".


frieslander

Een van de vroegere rassen uit Nederland. De Frieslander is een aardappelras met ovale knollen, een gele, gladde tot matig gladde schil en is tamelijk geel van binnen. Het is een kruimige aardappel met een uitstekende smaak, die goed gebruikt kan worden om te bakken, te poffen of te frituren. Doet het ook goed in aardappelsalade.


Wilde perzik

Perziken komen oorspronkelijk uit China en hebben via Perzië -vandaar de naam- Europa bereikt. Hier is de perzik de afgelopen 2000 jaar verder veredeld tot de heerlijke vrucht die we nu kennen. De wilde perzik wordt gewoon gekweekt (net als wilde spinazie, maar ja, "wild" klinkt aanlokkelijk). Deze variant komt uit China en staat waarschijnlijk in vorm en smaak veel dichter bij de oerperzik. Wilde zijn zoeter dan gewone perziken, feitelijk niet omdat ze zoeter zijn maar omdat ze minder zuren hebben en heerlijk sappig. Ook hun uiterlijk is wat wild: een soort geplette perzik, plat en vrij breed. Onrijpe perziken mogen niet te koel bewaard worden (onder 10℃), ze kunnen dan melig worden. Zodra ze rijp zijn kunnen ze het best in de koelkast.


Driekleurige salie

Ook bij deze salie vraagt men zich wel eens af of deze cultuur variëteit wel culinair toepasbaar is. U raad het al de driekleurige salie is uitstekend culinair inzetbaar en heeft zijn kleurrijke blad als extra. Driekleurige salie past goed in de volgende gerechten: Vette vis, vleesgerechten, groenteschotels, Italiaanse gerechten, stoof- en ovenschotels, ter decoratie, amuses, tapas, soep, wildgerechten en thee. Groenten chips maken van salieblaadjes is altijd feest u maakt ze hetzelfde als gewone aardappel chips u frituurt ze alleen wat korter omdat de blaadjes erg dun zijn.


Gembermunt

Gembermunt regelmatig gebruiken zorgt ervoor dat de plant niet te hoog wordt. Krijgt deze munt dan voldoende zon en staat ze bijna in bloei, dan kunt u de subtiele gembertoetsen kort waarnemen wat een ware sensatie is. Gembermunt past goed in de volgende gerechten: sauzen, soepen, theemengsels, salades en desserts met name in combinatie met chocola en ijs. Laat uw gembermunt is tot bloei komen en pas de bloemen eens culinair toe fantastisch.


Kapucijners (Blauwschokkers)

Verse kapucijners. De naam blauwschokkers danken ze aan de prachtige blauwrode bloemen en peulen. Verse kapucijners zijn exclusief vanwege de uitmuntende volle groentesmaak en omdat ze altijd maar kort verkrijgbaar zijn. In tegenstelling tot b.v. doperwten en tuinbonen worden ze nauwelijks buiten Nederland geteeld.


Frambozen

Frambozen zijn kwetsbaar en slechts kort houdbaar. En juist bij dit tere fruit is rijp plukken voor een goede smaak van groot belang. Daarom hebben we het liefst Nederlandse frambozen, omdat ze vanwege de korte aanvoerlijnen uitstekend van smaak en kwaliteit zijn. En dat ze daarnaast barsten van de vitamines en antioxidanten was u natuurlijk allang bekend. Onze frambozen komen van de frambozenspecialisten van Raspberry-Maxx.


Tuinbonen

Van zorg boerderij beversoord. Tuinbonen behoren tot de oudste voedselgewassen die er zijn. In het midden-oosten werden ze duizenden jaren geleden al gegeten. Ook nu zijn ze daar nog steeds populair, zoals ook in het hele Middellandse Zee-gebied. Populairder dan bij ons. De tuinboon verdient toch echt meer aandacht met zijn stevige licht-bittere smaak en heerlijke malsheid. Normaal zijn tuinbonen er zo'n beetje aan het einde van het voorjaar en markeren ze het begin van de zomer. Dit jaar is echter alles vroeger dan normaal. En door de goede vlotte groei is de kwaliteit ook top. laat de zomer maar beginnen..


Bosbiet

Van zorgboerderij Beversoord komen deze week mooie bosbieten uit de kas. Het zijn al redelijk grove bieten en aan het loof kan je zien hoe vers ze zijn. Heerlijke malse zoetige die door de vele zon extra veel smaak hebben gekregen. Deze bietjes zijn trouwens ook rauw heerlijk.


Borlotti bonen

De rood gevlekte boontjes worden toegepast in stoofpotjes en in soepen. Deze boon heeft een uitstekende nootachtige smaak. Borlotti's worden meest gegeten in Italië, bijvoorbeeld in de minestrone soep. De peul is vers bij ons verkrijgbaar!


Peultjes

Van Zorgboerderij De kleine hoeve komen dit jaar de peultjes.
De oogst van peultjes is zeer arbeidsintensief. De jonge peulen hangen tussen een rijke bladermassa aan rekken en alles is dezelfde kleur groen. Goed kijken en blijven kijken dus. De peultjes moeten jong geoogst worden omdat ze anders te dik worden en er een oneetbaar vlies in de peul komt. Bij doperwten gebeurt dit veel sneller. Peultjes zijn dan ook een speciale selectie van doperwten die veel langer mals blijven. De smaak is minder zoet dan die van erwten maar met juist een mooie balans van zoet en groentesmaak en een heerlijke knapperigheid


Pagina 1 van 20 «StartVorige12345678910VolgendeEinde»